22 cze 21:01
Eta:
| | 0 | |
zastosuj regułę de L'Hospitala: ( bo mamy symbol; |
| )
|
| | 0 | |
x → 0
| | −2ex | | −2*1 | |
lim |
| = |
| = 2
|
| | 2x −1 | | −1 | |
x →0
22 cze 21:54
magda: ok to ostatnie bedzie tak:
a to 2 jak?
22 cze 21:58
magda: tak: x*(lnx)'=x*1x
22 cze 22:01
Eta:
zad2/
dla x →0
+ lnx →0
podobnie:
lim(x *lnx)
'= lim( 1*lnx + x *
1x)= lim( lnx +1) = 0 +1 =
1
22 cze 22:05
Eta: źle policzyłaś pochodną( to pochodna iloczynu dwu funkcji)
22 cze 22:06
magda: wielkie dzieki
22 cze 22:14
Bogdan:
| | x | | 0 | |
Przy x→0+ wyrażenie |
| jest typu |
| i teraz można zastosować regułę |
| | | | 0 | |
de L'Hospitala.
22 cze 22:23
Eta: Tak Bogdanie !
Właśnie miałam poprawiać

Dzięki i przepraszam za błędną odp.
22 cze 22:27
Eta:
Oczywiście lnx→ − ∞ gdy x→0+
22 cze 22:37