Analiza matematyczna
Kuba: | | ex | |
Znaleźć przedział na którym funkcja f(x)= |
| jest jednocześnie rosnąca i wypukła w |
| | 1+x | |
górę
5 lut 14:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
iiii z czym konkretnie masz problem
5 lut 14:16
Kuba: Nie wiem od czego zaczac.
5 lut 14:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
zacznij od:
dziedziny
pochodnej pierwszej
pochodnej drugiej
5 lut 14:19
Kuba: Df= R\{−1}
| | ex (x2+1) | |
f''(x) = |
| |
| | (x+1)3 | |
5 lut 14:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
taka rada −−− w pochodnych nie skracaj licznika z mianownikiem, gdy w mianowniku będziesz miał
nieparzysta potęgę

kiedy funkcja jest rosnąca

kiedy pochodna jest jaka

kiedy funkcja jest wypukła w górę

kiedy druga pochodna jest jaka
5 lut 14:26
Kuba: 1. kiedy pochodna jest nieujemna
2.kiedy pochodna jest dodatnia.
5 lut 14:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) nie tylko nieujemna ... co dodatnia
a więc do dzieła ... dwie nierówności do rozwiązania ... część wspólna będzie Twoim wynikiem
5 lut 14:35
Kuba: Ok. dzieki za pomoc.
5 lut 14:36