KILKA ZADAŃ Z EGZAMINU STUDIA
adammo: 1. czy [0*∞] jest symbolem nieoznaczonym, uzasadnij
2. Funkcja złożona narysować wykres f(g(x)) gdy f=ctgx i g=arcctgx (TEGO KOMPLETNIE NIE
ROZUMIEM RYSOWANIE F ZŁOŻONYCH jakieś ctg(arcctg(x)) jak się za to w ogóle zabrać? Macie
jakieś porady, jak zrobić to konkretne zadanie itp
3.Narysować wykres funkcji f i g określonej na zbiorze [1,3] dla f(1)=2=g(1) i f(3)=6=g(3) i
zbiór wartości dla f(x) to [2,6]a funkcji g(x) to [2,4] u [4.5, 6]
4.Sprawdzic, czy ciąg lim (n−>∞) 5(−1)n + sin 1/n ma granicę
5. punkt X0=1/4 i trzeba było udowodnić (np rysując wykres), że pochodna w tym punkcie nie
istnieje
6. √4,1 obliczyć błąd przybliżenia z tw. Taylora i resztę z Tw. LaGrange'a w zaokrągleniu do
0,001
(TEGO TEŻ NIE ROZUMIEM)
Proszę, żeby to ktoś rozwiązał, bo nie wiem kompletnie jak się za to zabrać a drugi termin
egzaminu tuż tuż, a chciałbym zdać. Z góry dzięki
5 lut 14:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) tak jest symbolem nieoznaczonym
uzasadnić

najłatwiej pokazując, że [0*
∞] może przyjąc różne wartości np.:
2)
a co to jest arcctg (x)


to jest funkcja odwrotna funkcji ctg(x)

ile wynosi f(f
−1(x))
5 lut 14:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
3) i w czym problem

4) jak się sprawdza istnienie granicy ciągu

5) ale jakiej funkcji

rysowanie wykresu to jest dowód

co Ty studiujesz (i na jakiej
uczelni)
6) ale czego nie rozumiesz

są wzory do których podstawiasz
5 lut 14:16
Kolega;): Student Agh

zadanie 5 jest niepełne

szczerze mowiac ja rowniez nie rozumiem 6 zadania. Mamy
wzor Taylora i na R.L., ale jak go zastosowac majac daną liczbe
√4,1 − czyli bład
przyblizenia, a zaokrąglic do 0,001 to znaczy obliczyc wielomian Taylora stopnia 3 + 4 ktory
jest reszta Lagrange'a, tak?
14 lut 08:56
A może tak?: Ja bym to zadanie 6 zrobił tak:
√4,1
f(x)=√x
x0= 4
Δx=0,1
f'(x) = 1/2 (√4)(−1)= 1/2 * 1/2= 1/4
√4 + 0,1 = 2+ (1/4 *0,1)≈2+1/40
14 lut 14:38