Wielomiany
Magdaa: Jak policzyć największą wartość wielomianu stopnia wyższego niż 2?
Wszędzie w internecie są funkcje kwadratowe, a mi chodzi o np. coś takiego
x5 − 8x4 + 16x3 wiem, że można x3 przed nawias i w nawiasie będzie funkcja kwadratowa ale
co z tym zrobić?
5 lut 13:31
Basia:
nie ma wartości największej
| | 8 | | 16 | |
limx→+∞ (x5−8x4+16x3) = limx→+∞ x5(1− |
| + |
| ) = |
| | x | | x2 | |
+
∞(1−0+0) = +
∞
mogą natomiast być ekstrema lokalne
jeżeli znasz pochodne to musisz ich użyć
5 lut 13:35
Magdaa: Dziękuję bardzo
5 lut 13:37