Rzucamy 300 razy kostką.Oblicz prawdopodobieństwo że:
MarcinMG: Koledzy i koleżanki, ćwiczę przed maturą i natknąłem się na takie zadanie i nie mogę go ruszyć,
prosiłbym o rozwiązanie by na przyszłość wyciągnąć wnioski i zobaczyć jak to się robi, gdyż z
tego typem zadania się jeszcze nie spotkałem, a pewnie nie ma tu nic trudnego:
Oto treść:
Rzucamy 300 razy kostką.Oblicz prawdopodobieństwo że:
a) nie uzyskamy co najmniej jeden raz "4"
b) P(150≤ k ≤200)
5 lut 13:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka −−− schemat Bernoulliego
5 lut 13:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
i nie bardzo rozumiem co oznacza podpunkt (b) czym jest 'k'
5 lut 13:25
MarcinMG: a) że uzyskamy co najmniej jeden raz "4" − błąd podczas przepisywania
5 lut 13:30
Basia:
ad.a
jeżeli dobrze rozumiem sformułowanie
"nie uzyskamy co najmniej jeden raz 4" to jest ono równoważne ze stwierdzeniem
"co najmniej raz coś innego niż 4"
a to jest zdarzenie przeciwne do zdarzenia "wypadną same 4"
|Ω| = 6
300
A − co najmniej raz coś innego niż 4
A' − wypadną same 4
|A'| = 1
ad.b
czegoś nie dopisałeś, co oznacza "k" ?
5 lut 13:30
Basia: no to będzie trochę inaczej
A − przynajmniej raz 4
A' − ani raz nie ma 4
|A'| = 5300
dalej jak poprzednio
5 lut 13:32
MarcinMG: B) K to jest ta nie wiadoma ( ilość rzuconych oczek ), tutaj nazwali ją K, w innch zadaniach
nazywają ją X itp...
5 lut 13:38
Basia: Ale jaka niewiadoma ?, co ona oznacza ?
np. może być tak:
k − liczba wyrzuconych "4"
albo
k − liczba rzutów, w których wypadło 5 lub 6
i tak dalej.
Musi to być gdzieś napisane
5 lut 13:43
PW:
Jesteś pewny, że dobrze nam interpretujesz liczbę k? Nie idzie tu o tzw. "liczbę sukcesów",
przy czym nie bardzo wiadomo co jest "sukcesem"?
Bo jeżeli mówisz tu o rozkładzie zmiennej losowej, to wątpię, że ćwiczysz przed maturą.
Dobrze by było, gdybyś przepisał dokładnie treść zadania.
5 lut 13:48
MarcinMG: K = ilość sukcesów w N próbach
jak kolega wyżej pisze zadanie jest związane ze schematem Bernoulliego
5 lut 14:14
Basia: to kiedy ten egzamin ze statystyki ?
5 lut 14:34
Kondi: Na rozszerzonej matmie pojawiają się takie zadania, nie koniecznie musi być to statystyka,
bardziej mi wygląda to na zadania z metod probalistycznych co łączy się z kombinatoryką i
prawdopodobieństwem i będziesz musiał kolego przysiąść do tego jeśli liczysz na zdanie
rozszerzenia.
5 lut 14:52
MarcinMG: Ponawiam prośbę
5 lut 16:19
Basia:
jeżeli sukcesem jest wyrzucenie 4 to
p =
16
q = 1−p =
56
K − zmienna losowa
K = liczba sukcesów w 300 próbach
P(150≤K≤200) = ∑
i=150,151,...,200 P(K=i) =
| | | |
∑i=150,151,...,200 | (16)i(56)300−i |
| | |
teoretycznie; praktycznie byłyby potrzebne komputery NASA i liczy się to zupełnie inaczej
przez porównanie z rozkładem normalnym (jeżeli np>5 i n(1−p)>5) albo z rozkładem T−Studenta
jeżeli, któraś z nierówności nie jest spełniona
ale to już zdecydowanie wykracza poza program szkolny
5 lut 16:26
MarcinMG: dzięki wielkie, to jest już całość rozwiązania ? Próbowałem coś wykombinować oglądając (
etrapeza ) lecz nie jest to takie hop siup ...
5 lut 16:30
Basia: na poziomie szkoły średniej tak
na poziomie statystyki na studiach nie
5 lut 16:40