pochodna
magda: f(x)cos(ex) druga pochodna tak:?
f'(x)=−exsin(ex)−ex(excos(ex)
f'(x)=−exsin(ex)−2excos(ex)
22 cze 19:48
magda: Witam

imienniczke
22 cze 20:13
magda: hey! wiesz czy to jest dobrze zrobione?
22 cze 20:14
Eta:
f(x) = cos(ex)
to: f'(x) = −sin(ex) *ex
to:
f"(x) = −cos(ex) *ex*ex −sin(ex)*ex
f"(x) = −ex[ex*cos(ex) +sin(ex)]
22 cze 20:17
magda: o co tu chodzi
22 cze 20:20
magda: dzieki Eta
22 cze 20:23
Eta:
przecież e
x *e
x =
e2x ...a nie
2ex
i tu własnie masz błąd

w przedostatniej linijce masz poprawnie napisane
należało jeszcze wyłączyć − e
x przed nawias i wtedy masz taki wynik jak Ci podałam!
22 cze 20:24