Rysowanie funkcji
Blitz: Mam problem z rysowaniem funkcji, mam takie zadanie
Naszkicuj wykresy funkcji f oraz g(x)=f(2−x)
a) x−2
√x2
b) ||x|−2|
c) |
√(x−1)2−3|
Nie wiem za bardzo jak do tego podejsć, funkcje które rysowałem wczesniej były jakieś prostrze
gdzie wystarczyło tylko zrobić ściezkę przekształceń a te są jakieś dziwne
5 lut 13:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
√x2 = |x|
f(x) = x − |x| = 0 gdy x>0 ; 2x gdy x<0
5 lut 13:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
2)
krok 1
narysuj f(x) = |x|
krok 2
narysuj f(x) = |x| − 2
krok 3
narysuj f(x) = | |x| − 2|
5 lut 13:11
Dominik: | | ⎧ | x − 2x dla x ≥ 0 | |
| a) f(x) = x − 2√x2 = x − 2|x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x + 2x dla x < 0 | |
| | ⎧ | 2 − x − (2 − x) dla x ≥ 0 | |
| g(x) = f(2 − x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2 − x + (2 − x) dla x <0 | |
dokoncz i narysuj
5 lut 13:11
Dominik: | | ⎧ | x − 1 − 3 dla x ≥ 1 | |
| c) f(x) = |√(x − 1)2| − 3 = |x − 1| − 3 = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x − 1) − 3 dla x < 1 | |
| | ⎧ | 2 − x − 1 − 3 dla x ≥ 1 | |
| g(x) = f(2 − x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(2 − x − 1) − 3 dla x < 1 | |
5 lut 13:14
Dominik: w a) poprawiam g(x)
| | ⎧ | 2 −x − 2(2 − x) dla x ≥ 0 | |
| g(x) = f(2 − x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2 − x + 2(2 − x) dla x < 0 | |
5 lut 13:16
Blitz: jak mam narysować funkcje x−2x ?
5 lut 13:18
Dominik: b) f(x) = ||x| − 2|
x ⇒ symetria ujemnych wartosci wzgledem OX ⇒ |x| ⇒ translacja o wektor [0, −2] ⇒ |x| − 2 ⇒
symetria ujemnych wartosci wzgledem OX ⇒ f(x)
g(x) = f(2 − x) = f(−(x − 2))
f(x) ⇒ translacja o wektor [2, 0] ⇒ f(x − 2) ⇒ symetria wzgledem OY ⇒ f(−(x − 2)) = f(2 − x) =
g(x)
5 lut 13:20
Dominik: jak to jak? x − 2x = −x
−x chyba umiesz narysowac?
5 lut 13:20
5 lut 13:20
5 lut 13:22
Blitz: tak narysuje −x narysuje również −2x ale jak mam stworzyć jeszcze dodatkowo x ?
5 lut 13:28
Dominik: nie rozumiem.
zalozmy ze masz f(x) = 5x − 4x
czyli
f(x) = 5x − 4x = x (ODEJMUJE)
rysujesz prosta nachylona przechodzaca przez punkt (0,0) nachylona do OX pod katem 45o. jasne?
5 lut 13:31
Dominik: chyba sie nie rozumiemy.
5 lut 13:31
Blitz: hahahhahaha sorki

jasne masz racje, chyba mi mózg już się zlasował od tych zadań

bo ja
chciałem narysować najpierw −x potem −2x i potem x−2x

zamiast odjąć

już jest jasne
5 lut 13:36
pop: a jeśli chodzi o przykłąd b to g(x)= ||x|−2I jak powinna wyglądać ścieżka przekształceń?
tak?
−x →T[0,2]→ −x+2 →|f(x)|→ |−x+2| →T[0,−2]→ |−x+2|−2 →|f(x)|→ ||−x+2|−2|
czy tak?
−x →|f(x)|→ |−x| →T[−2,0]→ |−x+2| →T[0,−2]→ |−x+2|−2 →|f(x)|→ ||−x+2|−2|
Czy jeszcze inaczej? Bo to za wyjdą inne funkcje?
5 lut 13:53
Blitz: Mam dwa pytania
1. Dlaczego w przykładzie c pierwszy moduł jest tak po prostu opuszczany?
2. Czy przykłąd c) jest na pewno dobrze rozwiązany? Dlaczego nagle −3 wyszło za moduł?
5 lut 14:02
5 lut 14:08
Blitz: halo?
5 lut 14:16
5 lut 14:29
Blitz: hej no niech mi ktoś odpowie na te dwa pytania prosze
5 lut 14:53
Dominik: @pop, napisalem wszystkie konieczne przeksztalcenia w b)
@Blitz,
1. zrobilem to w pamieci − mysle, ze definicje wartosci bezwzglednej znasz.
| | ⎧ | x − 1 dla x ≥ 1 | |
| |x −1| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x − 1) dla x < 1 | |
2. rzeczywiscie, zapomnialem o zewnetrznym module. poprawiam.
f(x) = |
√(x − 1)2 − 3| = ||x − 1| − 3|
zrobilbym to tak:
| | ⎧ | x − 1 − 3 dla x ≥ 1 | |
| h(x) = |x − 1| − 3 = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x − 1) − 3 dla x < 1 | |
h(x) ⇒ odbicie ujemnych wartosci wzgledem OX ⇒ f(x)
f(x) ⇒ translacja o wektor [2, 0] ⇒ f(x − 2) ⇒ symetria wzgledem OY ⇒ f(−(x − 2)) = f(2 − x) =
g(x)
5 lut 14:56
Dominik: i nie stresuj sie, gdy ktos od razu nie odpowiada. bylem w sklepie.
5 lut 14:56
Blitz : sorki

czyli rysując f(x) rysuje h(x) i nakładam moduł (odbicie względem OX) tak?
a co do g(x) a gdybym zrobiła najpierw symetrie f(x) wzgl. OY i potem translacje [−2,0]
teoretycznie wyszłoby to samo ale wykres inny...?
5 lut 15:06
Dominik: 1 pytanie − ta
2 pytanie − NIE! kolejnosc przeksztalcen ma znaczenie. gdybys najpierw przesunela o wektor, a
potem odbila wzgledem OY to otrzymalibysmy
f(x) ⇒ [2, 0] ⇒ f(x − 2) ⇒ symetria wzgledem OY ⇒ f(2 − x)
najpierw SOY, potem wektor
f(x) ⇒ SOY ⇒ f(−x) ⇒ [2, 0] ⇒ f(−x − 2)
f(−x − 2) ≠ f(2 − x)
5 lut 15:12
Blitz: ale chodziło mi o translacje o wektor [ −2,0 ]
5 lut 15:15
Dominik: nie ma to znaczenia
5 lut 15:15
Dominik: narysuj te wykresy i sprawdz czy sa takie same. napisalas, ze nie. wyzej na drodze
przeksztalcen ci napisalem, co sie odpowiednio otrzymuje. czyli w teorii, jak i w praktyce,
takie funkcje sie roznia. jak juz pisalem, kolejnosc przeksztalcen ma znaczenie.
5 lut 15:17