Całka funkcji wymiernej
Krzysiek: Oblicz:
| | x2+1 | | 1 | | dx | | 1 | | x+2 | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| dx |
| | x3−1 | | 3 | | (x−1) | | 3 | | x2+x+1 | |
| | 1 | |
I co mam teraz zrobić? Pierwsza całka to nic innego jak |
| ln|x−1|, ale drugiej policzyć |
| | 3 | |
nie potrafię...
5 lut 13:08
heuhuehue: doprowadz licznik azeby rownal sie pochodnej mianownika wtedy tylko podstawienie i
po krzyku
5 lut 13:11
Krzysiek: (x
2+x+1)`=2x+1
| | x+2 | | 2x+1 | | x−1 | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx−∫ |
| dx |
| | x2+x+1 | | x2+x+1 | | x2+x+1 | |
Coś mi nie wychodzi.
5 lut 13:16
heuhuehue: 12 ∫ 2x+4x2+x+1 = 12 ∫ 2x+4−3+3x2+x+1 = 12 ∫ 2x+1x2+x+1 −
32 ∫dxx2+x+1
5 lut 13:29
Krzysiek: Używając "u" podając odpowiedź to tak jakbyś głodnego posadził przed szybą sklepu mięsnego...
Ale dzięki tak czy inaczej
5 lut 13:33
heuhuehue: jakiego u o czym ty do mnie rozmawiasz ?
5 lut 13:36
Krzysiek: małegoułamka
5 lut 17:10