funkcja wymierna
elka: rozwiąż równanie |(5−x):(x−1)|=x
5 lut 13:00
elka: prosze o pomoc
5 lut 13:16
Basia:
Z: x−1≠0 i x≥0 ⇔ x≠1 i x≥0
| 5−x | | 5−x | |
| = x lub |
| = −x |
| x−1 | | x−1 | |
rozwiąż te równania, znajdź
sumę zbiorów rozwiązań, pamiętaj o założeniach
5 lut 13:23
elka: a mnie uczli ze nie moge korzystac z własności wartości bezwglednej gdy x znajduje sie poza
nawiasem tylko wówczas musze ropzatrzec przypadki
5 lut 13:34
elka: i myslałam zeby tutaj dać warunek x−5≥0 więc x≥5 ale to nie jest dobre, dlaczego ?
5 lut 13:35
Basia:
jeżeli chcesz rozważać przypadki to muszą to być:
| | x−5 | |
1. |
| ≥ 0 ⇔ (x−5)(x−1)≥ 0 i x−1≠0 ⇔ x∊(−∞,1)∪<5;+∞) |
| | x−1 | |
i wtedy masz
| | x−5 | |
2. |
| <0 ⇔ (x−5)(x−1)<0 ⇔ x∊(1;5) |
| | x−1 | |
i wtedy masz
co na to samo wychodzi; poza tym musisz pamiętać, że x≥0
skoro jest równe wartości bezwzględnej
5 lut 13:40