ciag arytmetyczny
kaśka: wyznacz ogólny wyraz ciągu arytmetycznego w którym a
2+a
7=23 oraz a
1+a
6=17
jak rozwiązać to zadanie

pomóżcie

!
5 lut 11:35
Dominik: | ⎧ | a2 + a7 = 23 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | a1 + a6 = 17 | |
| ⎧ | a1 + r + a1 + 6r = 23 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | a1 + a1 + 5r = 17 | |
wyznacz a
1 i r.
a
n = a
1 + (n − 1)r podstaw do wzoru
5 lut 11:37
Sikorka: aby wyznaczyc ogolny wyraz musisz miec pierwszy wyraz ciagu oraz roznice
z pierwszego rownania mamy
a1+r+a1+6r=23
z drugiego
a1+a1+5r=17
wystarczy rozwiazac uklad rownan i podstawic do wzoru...
5 lut 11:38