wektorem prostopadlym do wektora [1,-2,3] jest wektor A. [-2,4,-6] B. [2,1,0] C
juniaczek: wektorem prostopadlym do wektora [1,−2,3] jest wektor
A. [−2,4,−6]
B. [2,1,0]
C. [3,0,−1]
D. [−1,2,−3]
5 lut 11:31
camus: Podpowiedź: Dwa wektory są prostopadłe, jeżeli ich iloczyn skalarny wynosi 0.
5 lut 11:39
juniaczek: nie wiem.
5 lut 11:49
camus: u=[u1,u2,...,un] i v=[v1,v2,...,vn] to wektory. Iloczyn skalarny u i v to:
u*v = u1v1+u2v2+...+unvn
Przykład:
u=[1,2] v = [2,−2]
u*v = 1*2 + 2*(−2) = 2−4=−2
Teraz sobie poradzisz.
5 lut 11:53
juniaczek: tylko, ze mamy podany jeden wektor
5 lut 11:55
krzysiek: sprawdzasz odpowiedzi które masz sprawdzasz jaki iloczyn skalarny wyjdzie dla odpowiedzi A,
jaki dla B itd i jak wyjdzie zero to wiesz, ze ten wektor jest prostopadly do sprawdzanego
5 lut 12:31
camus: Tak dokładnie to masz podany jeden wektor [1,−2,3] i cztery inne.
5 lut 12:35