funkcja wymierna
elka: x2 + [x/(x+1)]2=8 rozwiaz korzystajac ze wzoru (a+b)2−2ab i pomocniczej t.
5 lut 11:24
pigor: ... , a więc np. tak jeśli x+1≠0 ⇔
x≠−1 , to dane równanie jest
równoważne kolejno :
| | x | | x | | x | | x | | x | |
x2+( |
| )2= 8 /+(−2x |
| ) ⇔ x2−2x |
| +( |
| )2= 8−2x |
| ⇔ |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | x | | x | | x2+x−x | | x2 | |
⇔ (x− |
| )2+2x |
| −8=0 ⇔ ( |
| )2+2 |
| −8=0 ⇔ |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
⇔ ( |
| )2+2 |
| −8=0 i niech (*) |
| =t ⇒ t2−2t−8=0 ⇔ |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | x2 | | x2 | |
⇔ (t−4)(t+2)=0 ⇔ t=4 ∨ t=−2, stąd i z(*) |
| =4 ∨ |
| =−2 /*(x+1) ⇔ |
| | x+1 | | x+1 | |
⇔ x
2= 4x+4 ∨ x
2= −2x−2 ⇔ x
2−4x−4=0 ∨ x
2+2x+2=0 ⇔ x
2−4x+4−8=0 ∨ Δ=−4<0 ⇒
⇒ (x−2)
2= 8 ∨ x∊∅ ⇔ |x−2|= 2
√2 ⇔ x−2= −2
√2 ∨ x−2= 2
√2 ⇔
⇔
x= 2−2√2 ∨
x= 2+2√2 ⇔
x∊{ 2(1−√2), 2(1+√2)} i to tyle . ...
5 lut 12:03
elka: o dzieki pigor, jednak nie za bardzo rozumiem początkowych zagadnien
5 lut 12:16
elka: czemu odjąłeś obustrobnnie 2x(x/(x+1)
5 lut 12:24
pigor: ..., o kurcze masz rację powinienem "toto" oczywiście dodać obustronnie, albo inaczej
po lewej stronie dodać i odjąć "toto" jednocześnie, aby być w zgodzie z
poleceniem zadania (uzupełnienie do kwadratu sumy) , bardzo przepraszam ,
a więc
| | x | |
dodaj sobie do obu stron /+2x |
| , a więc wszędzie u mnie zmień w odpowiednich |
| | x+1 | |
miejscach znaki i wyjdzie na pewno inny, być może ładniejszy wynik . ...
5 lut 12:58
elka: a mógłbyś mi to jeszcze raz skopiowac i zmienic znaki bo juz sie pogubiłam
5 lut 13:06
elka: tylko zmienic znaki tam gdzie trzeba reszte sama oblicze
5 lut 13:06
pigor: ... a tak naprawdę to wyniki nie powinny się zmienić , bo przecież
i tak...

"nic nie robimy", czyli zmieniamy tylko wygląd równania, ale nie jego sens
(nowy jego wygląd jest tożsamy z danym) . wybacz ale nie mam teraz czasu muszę
wyjść na 2−3 godziny.
5 lut 13:28
pigor: plotłem coś o zmianie wyniku, a więc nie mam dzisiaj głowy ...
5 lut 13:29
elka: spoko, nic sie nie stało
5 lut 13:33