oblicz granicę
juniaczek:

Oblicz granicę !
5 lut 11:10
camus: Podpwiedź: l'Hospital
5 lut 11:15
juniaczek: a możesz chociaz mi to przedstawic graficznie a ja to rozwiaze ?
5 lut 11:22
heuhuehue: liczysz pochodna licznika i pochodna mianownika jezeli masz sytuacje 00 lub ∞∞ u
ciebie wychodzi 00 wiec mozesz wykorzystac regule de'hospitala
5 lut 11:34
juniaczek: nie wiem jestem głąb. Nie rozumiem
5 lut 11:36
camus: Znamy pochodne?
5 lut 11:38
heuhuehue: policz pochodna licznika i mianownika i pokaz rachunki
5 lut 11:39
juniaczek: nie bylo mnie na zajeciach z powodu pobytu w szpitalu. A musze to pilnie zrobic. Po prostu nie
rozumiem
5 lut 11:39
heuhuehue:
limx−−>0 ex−e−xx=[00] teraz licze pochodna licznika i mianownika
lim ex+e−x1=2
5 lut 11:45
juniaczek: i te 2 to rozwiazanie ?
5 lut 11:48
heuhuehue: tak ta granica przy x−−>0 wynosi 2
5 lut 11:49
juniaczek: dziekuje bardzo !
5 lut 11:51
heuhuehue: pisz jak masz jeszcze problem z jakas granica w koncu egzaminy za pasem
5 lut 11:55
juniaczek: mam inne ale nie z granic. Ale to już podałam wczesniej te zadania.
5 lut 11:59
asdf: bez limesa juz:
| e−x(ex−(−x) − 1) | | e−x(e2x) − 1) | |
| = |
| = |
| x | | x | |
| 2* e−x(e2x − 1) | |
| = czerwone dąży do 1, e−x tez do 1 (e0), |
| 2 *x | |
zostaje 2..wynik: 2*1*1 = 2
5 lut 12:02