egz z matmy
iLoveMath: Hej,
Mam kilka pytań bo nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi w notkach z wykładów i w necie.
Mam zagadnienie "definicja kresu zbiorów" czy to podchodzi pod ograniczoność ciągów z góry i z
dołu ?
5 lut 10:38
iLoveMath: definicja kresów zbioru
5 lut 10:39
Nienor: Tak, ciąg jest ograniczony, gdy ma kres górny i dolny, przyzałożeniu, że traktujemy wyrazy
ciągu, jako elementy pewnego zbioru.
5 lut 11:12
iLoveMath: a co to są zbiory przeliczalne i równoliczne ? bo rózne definicje tego znajduje w necie
5 lut 11:20
PW: Równoliczne − istnieje przekształcenie różnowartościowe jednego z nich na drugi.
Przykłady:
Równoliczne są każde dwa zbiory o skończonej jednakowej liczbie elementów.
Równoliczne są zbiory: liczb naturalnych i liczb wymiernych.
Równoliczny jest zbiór R i zbiór R+ (przekształcenie różnowartościowe to np. f(x)=2x).
Zbiór przeliczalny (policzalny) to zbiór o skończonej liczbie elementów lub równoliczny ze
zbiorem liczb naturalnych (jeśli dobrze pamiętam mówi się w tym wypadku o policzalności
pierwszego rodzaju).
5 lut 14:02
PW: Pojęcia kresu górnego i dolnego dotyczą dowolnego zbioru, mogą mieć zastosowanie do ciągów
(których wartości tworzą przecież jakiś zbiór − tak jak napisała Nienor), ale lepiej tego
nie mieszać.
Dla dowolnego zbioru A⊂R kresem górnym tego zbioru jest jego największy element, a jeżeli w A
nie ma największego elementu − kresem górnym A jest jego najmniejsze ograniczenie z góry.
Problemem teoretycznym jest istnienie takiego ograniczenia z góry (to powinno być na
wykładzie).
Przykład. A=<0,1) nie ma największego elementu. Ograniczeniem z góry jest każda liczba M≥1, a
najmniejszym ograniczeniem z góry, czyli kresem górnym − liczba 1.
5 lut 14:13