Matura
pop: Kiedy należy pisać przedziały, a kiedy nie przy wyliczaniu wartości bezwzględnej z niewiadomą?
5 lut 10:29
Aga1.: Podaj zadanie.
5 lut 10:44
pop: chodzi mi o jakąś ogólną zasadę jeśli taka jest
5 lut 11:10
Nienor: Chcesz wiedzieć kiedy możesz zrobić sobie coś takiego?
|x−b|=c
x−b=c lub x−b=−c

Wtedy, gdy wszystkie x są w
jednej wartości bezwzględnej:
|ax
2+bx+c|=d możesz to rozpisać jako:
ax
2+bx+c=d ∨ ax
2+bx+c=−d
Ale przy :
|ax
2+bx|=|cx+e|+f
Już piszesz przedziały
5 lut 11:16
pop: o to mi chodziło dziękuję
5 lut 11:19