fizyka
iLoveMath:

wypisz siły działające na klocek podczas ruchu i zasade dynamiki newtona ktora tu zachodzi
kąt α>0
siły zaznaczone na zielono naniosłem sam i chciałbym, żeby ktoś mi powiedział czy dobrze, oraz
proszę o dopisanie brakujących i te zasade dynamiki
5 lut 08:43
iLoveMath: może ktoś pomóc ?
5 lut 09:20
Mateusz: Ma tez tu znaczenie rodzaj ruchu czy jednostajny prostoliniowy czy przyszpieszony jest?
Bo jezeli przyszpieszony to jest ok i wtedy korzysta sie z drugiej zasady dynamiki
5 lut 09:31
Nienor: Dobrze zaznaczone siły. Może to być ruch jednostajny, gdy zachodzi:
Rokładam F na dwie składowe Fx poziomą i Fy pinową, wtedy:
Fx=Fcosα Fy=Fsinα
Tarcie jest równe:
T=k(N−Fy)
Ruch jest jednostajny, gdy:
T=Fx
Jeżeli klocek nie leci do góry(a zakładam, że nie) to spełnione jest też:
N=R+Fy
Czyli wszystkie siły się równoważą i zgodnie z I zasadą dynamiki Newtona ciało nie przyśpiesza.
5 lut 10:21
iLoveMath: Ok dzięki
5 lut 10:36
Nienor: Z tym, że jeżeli ruch jest przyśpieszony to dynamika układu wygląda tak (korzystasz z II
zasady, wtedy), dalej zakładam, że klocek nie leci do góry:
ma=Fx−T
5 lut 11:11