W pojemniku jest 5 kul białych i "n" czarnych
Justyna: W pojemniku jest 5 kul białych i "n'' kul czarnych. Losujemy kolejno dwie kule bez zwracania.
Prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednej kuli białej jest równe 5/6. Oblicz ile kul
czarnych było w pojemniku ?
5 lut 08:33
Janek191:
5 + n − ilość kul w pojemniku
Losujemy kolejno 2 kule bez zwracania
( n + 5) ! ( n + 4)*( n + 5)
| | | |
I Ω I = | = −−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−− |
| | |
2 * ( n + 3 ) ! 2
A − zdarzenie losowe − " wylosowano co najmniej jedną kulę białą "
A ' − zdarzenie przeciwne do A − " nie wylosowana ani jednej kuli białej "
Mamy n ! ( n − 1) * n
| | | |
I A ' I = | = −−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−− |
| | |
2 * ( n − 2) ! 2
więc
( n − 1) *n
P ( A ' ) = I A ' I : I Ω I = −−−−−−−−−−−−−
( n + 4)*( n + 5)
zatem ( n − 1) * n 5
P ( A ) = 1 − −−−−−−−−−−−−− = −−−
( n + 4) *( n + 5) 6
więc
( n − 1)* n 1
−−−−−−−−−−−− = −−−
( n + 4)*( n + 5) 6
6 n*(n − 1) = ( n + 4)*( n + 5)
6 n
2 − 6 n = n
2 + 9 n + 20
5 n
2 − 15 n − 20 = 0 / : 5
n
2 − 3 n − 4 = 0
−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( − 3)
2 − 4*1*(−4) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
zatem
n = ( 3 + 5)/2 = 4
Odp. W pojemniku były 4 czarne kule.
================================
5 lut 09:05
Janek191:
5 + n − ilość kul w pojemniku
Losujemy kolejno 2 kule bez zwracania
( n + 5) ! ( n + 4)*( n + 5)
| | | |
I Ω I = | = −−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−− |
| | |
2 * ( n + 3 ) ! 2
A − zdarzenie losowe − " wylosowano co najmniej jedną kulę białą "
A ' − zdarzenie przeciwne do A − " nie wylosowana ani jednej kuli białej "
Mamy n ! ( n − 1) * n
| | | |
I A ' I = | = −−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−− |
| | |
2 * ( n − 2) ! 2
więc
( n − 1) *n
P ( A ' ) = I A ' I : I Ω I = −−−−−−−−−−−−−
( n + 4)*( n + 5)
zatem ( n − 1) * n 5
P ( A ) = 1 − −−−−−−−−−−−−− = −−−
( n + 4) *( n + 5) 6
więc
( n − 1)* n 1
−−−−−−−−−−−− = −−−
( n + 4)*( n + 5) 6
6 n*(n − 1) = ( n + 4)*( n + 5)
6 n
2 − 6 n = n
2 + 9 n + 20
5 n
2 − 15 n − 20 = 0 / : 5
n
2 − 3 n − 4 = 0
−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( − 3)
2 − 4*1*(−4) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
zatem
n = ( 3 + 5)/2 = 4
Odp. W pojemniku były 4 czarne kule.
================================
5 lut 09:05