granica funkcji
Michał: może ktoś pomóc nie mam pojęcia jak się ma arcsin do tg...
Policz granicę przy x−−>0 z:
lim (arcsin2x)/(tgx)
5 lut 01:56
krzysiek: a z Hospitala?
5 lut 02:02
krzysiek: obliczasz pochodną licznika i pochodną mianownika osobno:
| | 2 | |
licznik: (arcsin2x)' = |
| |
| | √1−4x2 | |
| | 2 | |
mianownik: (tgx)' = |
| |
| | cos2x + 1 | |
więc teraz liczysz granice z tego co powstało i mamy:
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
lim x−>0 |
| / |
| = |
| / |
| = 2 / 1 = 2  |
| | √1−4x2 | | cos2x + 1 | | 1 | | 1+1 | |
5 lut 02:07