Zbadać która z poniższych relacji jest relacją równoważności
F_scan: POMOCY

))) Bardzo prosze...to na dzisiaj)
Zbadać która z poniższych relacji jest relacją równoważności. Jeśli jest, znaleźć wszystkie
klasy równoważności przez nią wyznaczone.
(a) nRm⇔2|n−2m, n,m∊Z,
(b) nRm⇔8|(n
2−m
2), n,m∊{1,2,...,40}
5 lut 01:55
PW: (a) Relacja nie jest zwrotna, musiałoby być 2|n−2n, to znaczy 2|(−n), co nie jest prawdą dla
wszystkich n.
(b) Zwrotność jest oczywista: dla wszystkich n
8|(n2−n2)
Symetryczność też jest oczywista − jeżeli 8|(n2−m2), to 8|(m2−n2)
Przechodniość oznacza, że z prawdziwości zdań 8|(n2−m2) i 8|(m2−k2) wynika prawdziwość
zdania 8|(n2−k2).
n2−m2=8p∧ m2−k2=8q ⇒ n2=8p+m2=8p+8q+k2 ⇒ n2−k2=8(p+q)
Relacja jest przechodnia.
Klasa abstrakcji o reprezentancie 0 to zbiór
[0] = {0, 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40}
i dalej:
[1] = (1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39}
[2] = {2, 6, 10, 14, 18, 22, 26, 30, 34, 38}.
5 lut 02:52
F_scan: Dzięki)))
5 lut 02:57