Liczby zespolone.
xologo: Witam,
Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższych przykładów z liczb zespolonych:
1) z3 = −24+16i2−3i
Mnoże lewą stronę przez sprzężenie dostaje 4013i − 9613 , moduł z wychodzi 8, ale nie
można policzyć z tego wartości kąta, żeby następnie ze wzoru policzyć kolejne pierwiastki. Co
robie źle?
2) z6 + 2z3 + 2 =0
Podstawiam t = z3 , licze deltę i dwa pierwiastki, co dalej? Pierwiastków w końcu ma być 6.
3) z4 + (1−i)z=0
Nie wiem jak ten rozpisać ten przykład.
4) z3 = (iz + 1)3
Podobnie jak wyżej.
Z góry dzięki za pomoc, wskazówki.
5 lut 00:37
PW:
2) Rozwiązać równania
z3=−1−i , z3=−1+i
przedstawiając liczby po prawej stronie w postaci trygonometrycznej i korzystając ze wzorów
de Moivre'a.
5 lut 00:49
xologo: Dzięki. Co z pozostałymi przykładami?
5 lut 13:02