matematykaszkolna.pl
zad magda: jakies zadanka na tallesa moze
22 cze 15:29
AS: 1. Zbudować konstrukcyjnie odcinek x jeżeli a : b = x : c (a,b,c − dane) 2. Dany odcinek AB podzielić na 7 równych odcinków. 3. Dany jest trójkąt ABC: AB = 24 cm , BC = 20 cm , AC = 18 cm. Wysokość CD podzielono na 5 równych części i przez punkty podziału poprowadzono proste równoległe do podstawy AB. Znaleźć odcinki tych prostych zawarte w trójkącie. Następne w przygotowaniu.
22 cze 16:10
AS: Zbudować prostokąt o boku a wiedząc że jego pole jest równe polu kwadratu o boku b. Mając dane odcinki a,b,c wyznacz konstrukcyjnie odcinek x taki, że x = a*(b + d)/b W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i b wpisano kwadrat o wspólnym kącie prostym.Oblicz bok kwadratu. (Odp. x = a*b/(a + b))
22 cze 16:39
magda: oj AS najpierw troche na ten temat poczytam bo wiem ze to nastepny dzial jaki mnie czeka we wrzesniu
22 cze 20:16
magda: i sprobuje to zrobic dziekiemotka
22 cze 20:16
Eta: Łatwe
22 cze 20:18
magda: jak ktos to mial to pewnie latwe
22 cze 20:21
magda: Widzieliscie te zadanie filozofa
22 cze 20:22
AS: Skąd tyle ironii i złośliwości. Czy to ma być przykrywką dla swej niewiedzy. Oj nieładnie.
22 cze 21:02
magda: AS ale to nie bylo zlosliwe przeciez! lubie Eta(e) zero zlosliwosci podziwiam kobiecine
22 cze 21:52
Eta: Hmmm....."kobiecinę" .. i tu jest ta złośliwość(nawet niegrzeczność) emotka
22 cze 22:15
tim: Spokój tu Eta − nie denerwuj sie , zaś magda − uważaj na słowa trochę bardziej, jak widzisz mogą obrażać / być złośliwe.
23 cze 10:17
magda: ale wy przewrazliwieni jestescie hehehe
23 cze 10:21
magda: starsze pokolenie tak reaguje niestety heh
23 cze 10:27
tim: Szczególnie, że ja jestem młodszy i mnie to też wkurzyło.. więc jak możesz to powstrzymuj się od zbędnych komentarzy.
23 cze 10:39
magda: hehe piszesz to bo chcesz sie po prostu podlizac to wszystkoemotka
23 cze 10:41
magda: kobiecinie oczywiscie chcesz sie podlizac
23 cze 10:41
tim: Bez komentarza.,
23 cze 11:06
AS: Ostatni raz wypowiadam się na ten temat. Jeżeli komuś nie podobają się proponowane przeze mnie zadania nie musi ich rozwiązywać. A czy są za trudne? Raczej zrewidujcie swój zasób wiadomości i wyciągnijcie właściwe wnioski. Kto mierzy nisko nie trafi wysoko. Kończę temat. − życzę pomyślności.
23 cze 15:21
tim: rysunek1) 1. Rysujemy dwie przecinające się proste (kolor czarny) 2. Wyznaczamy długość a oraz b (czerwony) 3. Rysujemy prostą przechodzącą przez końce odcinków a i b. (niebieski) 4. Wyznaczamy długość c (zielony). 5. Rysujemy odcinek równoległy do niebieskiego i przechodzący przez koniec odcinka c. (różowy) 6. Odcinek pomarańczowy to x.
23 cze 15:27
AS: Do Tima Sama konstrukcja jest poprawna ale ustawienie odcinków błędne. Należało najpierw przestawić proporcję na b : a = c : x tak by szukany odcinek x znalazł się na końcu proporcji. Na miejscu x powinien znaleźć się odcinek c a na miejscu c będzie szukany odcinek x
23 cze 15:57
kos: rysunek
23 cze 16:07