zad
magda: jakies zadanka na tallesa moze

22 cze 15:29
AS:
1. Zbudować konstrukcyjnie odcinek x jeżeli a : b = x : c
(a,b,c − dane)
2. Dany odcinek AB podzielić na 7 równych odcinków.
3. Dany jest trójkąt ABC: AB = 24 cm , BC = 20 cm , AC = 18 cm.
Wysokość CD podzielono na 5 równych części i przez punkty
podziału poprowadzono proste równoległe do podstawy AB.
Znaleźć odcinki tych prostych zawarte w trójkącie.
Następne w przygotowaniu.
22 cze 16:10
AS:
Zbudować prostokąt o boku a wiedząc że jego pole jest równe polu kwadratu o boku b.
Mając dane odcinki a,b,c wyznacz konstrukcyjnie odcinek x taki, że x = a*(b + d)/b
W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i b wpisano kwadrat
o wspólnym kącie prostym.Oblicz bok kwadratu. (Odp. x = a*b/(a + b))
22 cze 16:39
magda: oj AS najpierw troche na ten temat poczytam bo wiem ze to nastepny dzial jaki mnie czeka we
wrzesniu
22 cze 20:16
magda: i sprobuje to zrobic dzieki
22 cze 20:16
Eta: Łatwe
22 cze 20:18
magda: jak ktos to mial to pewnie latwe
22 cze 20:21
magda: Widzieliscie te zadanie filozofa

22 cze 20:22
AS: Skąd tyle ironii i złośliwości.
Czy to ma być przykrywką dla swej niewiedzy.
Oj nieładnie.
22 cze 21:02
magda: AS ale to nie bylo zlosliwe przeciez! lubie Eta(e) zero zlosliwosci podziwiam kobiecine
22 cze 21:52
Eta:
Hmmm....."kobiecinę" .. i tu jest ta złośliwość(nawet niegrzeczność)
22 cze 22:15
tim: Spokój tu

Eta − nie denerwuj sie

, zaś magda − uważaj na słowa trochę bardziej, jak
widzisz mogą obrażać / być złośliwe.
23 cze 10:17
magda: ale wy przewrazliwieni jestescie hehehe
23 cze 10:21
magda: starsze pokolenie tak reaguje niestety heh
23 cze 10:27
tim: Szczególnie, że ja jestem młodszy i mnie to też wkurzyło.. więc jak możesz to powstrzymuj się
od zbędnych komentarzy.
23 cze 10:39
magda: hehe piszesz to bo chcesz sie po prostu podlizac to wszystko
23 cze 10:41
magda: kobiecinie oczywiscie chcesz sie podlizac
23 cze 10:41
tim: Bez komentarza.,
23 cze 11:06
AS: Ostatni raz wypowiadam się na ten temat.
Jeżeli komuś nie podobają się proponowane przeze mnie zadania
nie musi ich rozwiązywać.
A czy są za trudne?
Raczej zrewidujcie swój zasób wiadomości i wyciągnijcie właściwe wnioski.
Kto mierzy nisko nie trafi wysoko.
Kończę temat. − życzę pomyślności.
23 cze 15:21
tim:

1)
1. Rysujemy dwie przecinające się proste (kolor czarny)
2. Wyznaczamy długość a oraz b (czerwony)
3. Rysujemy prostą przechodzącą przez końce odcinków a i b. (niebieski)
4. Wyznaczamy długość c (zielony).
5. Rysujemy odcinek równoległy do niebieskiego i przechodzący przez koniec odcinka c. (różowy)
6. Odcinek pomarańczowy to x.
23 cze 15:27
AS: Do Tima
Sama konstrukcja jest poprawna ale ustawienie odcinków błędne.
Należało najpierw przestawić proporcję na b : a = c : x
tak by szukany odcinek x znalazł się na końcu proporcji.
Na miejscu x powinien znaleźć się odcinek c a na miejscu c będzie szukany odcinek x
23 cze 15:57
kos:
23 cze 16:07