Szeregi- Proszę o pomoc
nattramn: cześć, wytłumaczy mi ktoś jak o zrobić?
2. Czy prawdą jest:
∞
a) Jeżeli szereg ∑ an jest zbieżny, to lim an =0 ?
n=1 n−>∞
∞
b) Czy szereg ∑ (n− √n2+3n) jest rozbieżny?
n=1
∞
c) Czy szereg ∑ (2n/n4n−1) * 2−2n jest zbieżny?
n=1
4 lut 23:49
nattramn: Proszę...
4 lut 23:56
zośka: a) tak to warunek konieczny zbieżności szeregu
4 lut 23:56
zośka: b) tak nie spelnia warunku koniecznego zbieżności
4 lut 23:59
zośka: ad b)
| | (n−√n2+3n)(n+√n2+3n) | |
limn→∞(n−√n2+3n)=limn→∞ |
| = |
| | (n+√n2+3n) | |
| | −3n | | 3 | |
limn→∞ |
| =− |
| |
| | (n+√n2+3n) | | 2 | |
5 lut 00:02
nattramn: Dziękuje serdecznie
5 lut 13:00