| sin a | ||
Niech alpha i beta oznaczają miary kątów ostrych trójkąta prostokątnego i | = | |
| ctgb |
| √3 | ||
zatem: | ||
| 2 |
| 1 | ||
sin a= | + tgb = √3 to jest poprawna odpowiedz tylko jak to wyliczyć zeby tak bylo? | |
| 2 |
| sinα | sinα | sinα | |||||||||
= | = | = cosα | |||||||||
| ctgβ | tgα |
|
| √3 | ||
W treści zadania podano, że liczba ta jest równa | , mamy więc | |
| 2 |
| √3 | ||
cosα = | , | |
| 2 |
| 1 | ||
co oznacza, że α=30° i tym samym sinα= | .(to jest poprawna odpowiedź − jeśli pytali o | |
| 2 |