matematykaszkolna.pl
obliczenie całki rocky:
 lnx 
mam problem żeby obliczyc całke z

probowałem przez podstawianie x=t ale
 xx 
wychodzi straszny mętlik trzeba podstawiac jeszcze raz, pomoże ktoś
4 lut 23:39
Basiek: a nie lepiej przez części?
 1 
f(x)=lnx g'(x)=

?
 xx 
4 lut 23:41
rocky: faaaak, masz racje, ale ja głupi ;<
4 lut 23:44
Ajtek: Witaj Basiek emotka. Zadziwiasz mnie i zawstydzasz jednocześnie emotka. Rok temu jeszcze struchlała licealistka, a dzisiaj całki liczysz w pamięci emotka
4 lut 23:48
Basiek: Ajtku− miło mi to słyszeć. Dzięki. Niestety bez błędów− głupich!−nigdy się nie obędzie. emotka I cóż... całki to jeszcze w miarę proste są, nie sądzisz?
4 lut 23:51
Ajtek: Basiek nie zawstydzaj mnie bardziej . ∫x2+3x policzę, trudniejszych nie, bo nie pamiętam...
4 lut 23:56
Basiek: Ja też już nie... To jest tragiczne! Niewiele przeszło mi z tego do pamięci długotrwałej..., ale ta wiedza potrzebna mi tylko na czwartek. emotka Muszę ją jakoś zdobyć... Poza tym− Ajtku, nie bądź taki skromny! emotka A gdybyś chciał sobie całki przypomnieć, to gdzieś mam jakiś całkiem dobry 'zestaw' materiałów. emotka
4 lut 23:59
Ajtek: Basiek, czasami pojawiają się moje wątki z przypominaniem niewiedzy mej . Obecnie jestem na etapie pochodnych emotka.
5 lut 00:03
Basiek: No tak... nie ma motywacji w postaci kolokwiów... Jeden tydzień pochodne, jeden tydzień całki nieoznaczone, jeden oznaczone... I proszę. jesteśmy w domu. 3,5 miesiąca nauki= więcej wiedzy matematycznej niż zdobyło się od podstawówki do końca LO. emotka A kiedy motywacji brak... Ale powoli, nikomu nigdzie się nie spieszy. emotka
5 lut 00:06
Ajtek: Wiesz co, wkurzam się czasami na mój brak pewności. Patrzę na zadanie, wynik się w głowie sam układa, ale nie mam tej pewności czy to jest dobrze .
5 lut 00:08
Basiek: Zazwyczaj wszystko sprawdzam w Wolframie. O ile to sama obliczeniówka. emotka
5 lut 00:24