Ola: Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu zadania z zastosowaniem równań kwadratowych:
różnica szęścianów dwóch kolejnych licz nieparzystych(czyli 2n+1,2n+3) jest równa
98.Trzeba znaleźć te liczby. Z góry dzięki
6 wrz 15:45
Dariusz: (2n+1)3 - (2n+3)3 = 98 rozpisac, szesciany sie zniosa pozostana kwadraty i delta..
6 wrz 16:50
ola: Witam i bardzo dziękuję.Właśnie tak robiłam jeszcze zanim napisałam na forum. naprawdę
nie wiemy co robimę żle!.Wychodzą mi duże liczby przy obliczeniach delty jeżeli to
liczyłeś to poproszę o jakąś choćby małą podpowiedź. Siedzę nad tym już drugą godzinę.
Dziękuje bardzo
6 wrz 18:12
Dariusz: uhh zle napisalem, tzn odwrotnie no ale..ma byc; Oczywiste jest, ze obydwie liczby > 1
(2n+1)3 - (2n-1)3 = 98 Korzystam ze wzoru na szesciany (mozna tez rozpisac)
(8n3 + 3*4n2*1 + 3*2n*1 + 1) - (8n3 - 3*4n2*1 + 3*2n*1 - 1) = 98
12n2 + 6n + 1 + 12n2 - 6n + 1 = 98
24n2 + 2 = 98
24n2 = 96
n2 = 4
n=2 (Odrzucam n=-2 z wiadomych wzgledow)
Zatem te liczby to:
2n+1 = 5
2n-1 = 3
6 wrz 19:30
Ola: Dzięki serdeczne

za pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Tylko mam jeszcze jedno
pytanie...z początku próbowałam obliczyć (2n+1)
3 - (2n+3)
3 = 98 tak jak napisałeś
wcześniej,, . wiem nie wyszło poprawnie; nie rozumiem jednej rzeczy dlaczego zamiast
(2n+3)
3 podstawiłeś (2n-1)
3 . W szkole miałam podobne zadanie tyle że sumę kwadratów
nie sześciany, podstwialiśmy jako kolejne liczby nieparzyste 2n+1 i 2n+3.
6 wrz 20:21
Dariusz: Mozna podstawic (2n+3)3 - (2n+1)3 po prostu przez pomylke odwrocilem liczby, a dlaczego
2n+1 i 2n-1? Postawilem zalozenie, ze obie liczby > 1 zatem moge sobie tak liczby
,,nazwac'' obie te liczby sa nieparzyste oraz roznica jakie je dzieli to 2, zatem
spelniaja zalozenia, a i latwiej sie na nich liczy..
6 wrz 21:19