rozwiniecie
asddsds: jak sie liczy rozwieniecie dziesiętne skończone? np. siedem dziewiątych jest skonczone?
4 lut 22:45
Mila: Jeśli masz ułamek nieskracalny, to rozwinięcie skończone ma ten ułamek,
który w mianowniku ma 2 lub 5 lub mianownik jest iloczynem tych liczb
np.
4 lut 22:53
asddsds: a np. jakby w mianowniku było 7 ? to skonczony nie jest?
4 lut 22:56
Mila: Jeśli nieskracalny ułamek, to nieskończone rozwinięcie i okresowe
| 1 | |
| =1:7=0,142857142857142857... co zapiszemy=0,(142857) |
| 7 | |
| 5 | |
| =5:7=0,(714285) zobacz jak ładnie przemieszczają się cyfry |
| 7 | |
4 lut 23:10
asddsds: za trudne to

a czy 5/7 jest nieskonczone czy skończone?
5 lut 00:35
Aga1.: Nieskończone, okresowe.
5 lut 10:31
Mila: W której klasie jesteś?
Weź kalkulator i licz, przecież Ci napisałam że
| | 5 | |
|
| =0,(714285) a to oznacza, |
| | 7 | |
| | 5 | |
że |
| =0,714285714285714285714285.... ciąg cyfr 714285 powtarza się. |
| | 7 | |
.
5 lut 15:42