Funkcja wymierna
fevrite: | | 3(x−2) | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| . Ustal liczbę rozwiązań równania w |f(x)|=m w |
| | 2x−x2 | |
zależności od parametru m.
Mój wynik nie pokrywa się z odpowiedziami −> brak rozwiązań dla m∊(−
∞,0>, 1rozwiązanie dla
| | 3 | | 3 | | 3 | |
m= |
| , dwa rozwiązania dla m∊(0; |
| )u( |
| ;+∞) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 lut 22:42
Dominik: jesli to sa twoje odp to sa dobre.
4 lut 22:50
fevrite: nie, właśnie nie wiem czemu jest 1 rozwiązanie dla m=
32
4 lut 22:52
fevrite: Okej, już sobie poradziłem, dziedzina to R/{0,2),
dla x=2 i x=−2 => y=32
2 wykluczamy z dziedziny, czyli 1 rozwiązanie...
4 lut 22:59