matematykaszkolna.pl
kombinatoryka PuRXUTM: W urnie jest 7 kul białych, 2 czarne i 1 zielona, Ile jest możliwych sposobów wyboru dwóch kul z tej urny, tak aby: a) kule były różnych kolorów b) obie kule były białe c) kule były tego samego koloru d) przynajmniej jedna z kul była biała Proszę o pomoc i wytłumaczenie bo nie ogarniam... a) zacząłem tak że mogą być takie opcje {b,c}, {b,z}. {c,z} i w pierwszym wyszło mi po moich prowizorycznych obliczeniach 28, a na lekcji 14... :(
4 lut 22:39
Mila: Jak to liczyłeś? Zacząłeś dobrze.
4 lut 22:47
PuRXUTM: no to zaczęte było na lekcji... zrobiłem sobie tak: b1c1, b1c2, b1c3, b1c4 b2c1, b2c2, b2c3, b2c4 . . . 7*4=28
4 lut 23:13
Ajtek: Dlaczego razy 4? Cześć PuRXUTM emotka. Mila a jak u Ciebie ze zdrowiem?
4 lut 23:16
Mila: PUR..., czy wiesz co to są kombinacje? wariacje? Do Ajtka, grypa mnie omija, Tobie radzę gorącą kąpiel ( w ziołach) i łóżko.Pozdrawiam.
4 lut 23:22
PuRXUTM: Witaj Ajtek emotka Mniej więcej wiem ale nie za bardzo wiem jak je stosować...
4 lut 23:23
Ajtek: Dziękuję Mila za radę i troskę. Kąpiel już była emotka.
4 lut 23:24
Ajtek: Jak krowie na rowie tlumacze . Zajmijmy się kombinacją kul {b,c} Na ile sposobów możesz wylosować 1 kulę białą z siedmu Na ile sposobów możesz wylosować 1 kulę czarną z 2
4 lut 23:25
PuRXUTM: z lekcji mam coś takiego, podyktowała to ale nie wytłumaczyła...
nawias
7
nawias
nawias
1
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

nawias
7
nawias
nawias
1
nawias

nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

*
+
*
+
*
tylko zapisane ze znakiem kombinacji C...

4 lut 23:27
Ajtek: Dwumian Newtona i jedzesz emotka.
4 lut 23:28
PuRXUTM: dzięki Ajtek takiego tłumaczenia potrzebuje bo nie ogarniam emotka białą na 7 sposobów, czarną na 2 sposoby
4 lut 23:28
Ajtek:
nawias
n
nawias
nawias
k
nawias
 n! 
=

(n−k)!*k! 
4 lut 23:29
PuRXUTM: ten wzór to znam tylko dlaczego akurat taki zapis, nie ogarniam...
4 lut 23:29
Ajtek: Tak i masz zapisane to w ten sposób:
nawias
7
nawias
nawias
1
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

*

Pozostałe analogicznie zrób w przykładzie a emotka.
4 lut 23:30
PuRXUTM: dalej nic... dlaczego tak jak wypisałem na początku nie może być ?
4 lut 23:31
Ajtek: Reguła mnożenia ma tutaj zastosowanie. Ilość możliwych kombinacji jest sumą zdarzeń "częściowych" {b;c}, {b;z}, {c;z}.
4 lut 23:31
Ajtek: Bo wypisujesz, żę masz cztery czarne, a masz tylko dwie kule w tym kolorze
4 lut 23:32
PuRXUTM: no właśnie ! dzięki, tak myślałem że tamten tok myślenia jest dobry emotka Dobra jeśli możesz to tłumacz dlej tylko "jak krowie przy rowie" bo jak narazie ta kombinatoryka to trochę ciemna magia dla mnieemotka
4 lut 23:35
Ajtek: Włącz myślenie, tyle wystarczy emotka. Wiem, pora późna .
4 lut 23:36
PuRXUTM: możesz jeszcze mi wytłumaczyć jak to się "przekłada" na kombinacje ?
4 lut 23:38
Mila: Zacząłeś z ponumerowanymi kulami, ale czarnych było 2 sztuki, a TY policzyłeś 4. No to wyjaśniam. a) dwie kule różnych kolorów (B,C) lub (BZ) lub (CZ) suma zdarzeń (BC) bialą na 7 sposobów,czarną na 2 sposoby , czyli 7*2=14 (BZ) 7*1=7 (CZ) 2*1=2 14+7+2=23 b) Obie kule białe. Wyjmujemy bez zwracania (BB) 7*6 uwzględniona kolejność

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

(BB)
=21 nie uwzględniona kolejność ( kombinacje)

c)(BB)lub (CC) lub(ZZ) losujemy jednocześnie 2 kule

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

(BB)
=21

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

(CC}
=1

(ZZ) 0 sposobów
4 lut 23:42
Ajtek: Masz jednoelementową kombinację zbioru 7 elementowego czyli:

nawias
7
nawias
nawias
1
nawias

C71=
i dalej z Newtona walisz.

Jeżeli masz tak jak w przykłądze a, kombinację dwóch kolorów to walisz regułę mnożenia. O godz. 23:31 napisałęm dalszą częśc tego co piszę teraz emotka.
4 lut 23:43
Mila: Nie dwumian lecz symbol Newtona − tak liczymy kombinacje.
4 lut 23:43
Ajtek: Mila współczynnik dwumianowy. Myli mi się to ciągle
4 lut 23:46
PuRXUTM: dzięki Mila i Ajtek coś zaczyna mi świtać emotka muszę to sobie ogarnąć...skomplikowana ta kombinatoryka... emotka
4 lut 23:46
Ajtek: Nie skomplikowana, tylko trzeba myśleć emotka.
4 lut 23:48
PuRXUTM: wiesz lepiej się myśli jak się umie... emotka Już wolę planimetrię emotka
4 lut 23:50
Ajtek: To nie jest do końca tak. Jak się myśli to zaczyna się umieć emotka.
4 lut 23:51
PuRXUTM: to coś czuję że ciężko mi się będzie tego nauczyć... Jeszcze raz dzięki za pomoc emotka
4 lut 23:53
Ajtek: Nie ma za co, dasz radę Nie masz innego wyjścia swoją drogą emotka
4 lut 23:55
Mila: Poczytaj książkę , masz tam przykłady. Wszystko tu jest ważne, czy kule ponumerowane, czy losowanie ze zwracaniem, czy bez. Ile jest liczb dwucyfrowych? Ile jest liczb dwucyfrowych o różnych cyfrach? Ile jest liczb trzycyfrowych? Ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach?
5 lut 00:06
PuRXUTM: w pierwszym to cyfrę dziesiątek mogę wybrać na 9 sposobów cyfrę jedności na 10 sposobów, tylko co to jest ? wariacja ? chyba nie bo z powtórzeniami jak by była to mogło by być 07 a bez powtórzeń to nie mogło by być np. 11
5 lut 00:12
PuRXUTM: chyba że wariacja z powtórzeniami minus 9 (od 0 − 9 )
5 lut 00:13
Ajtek: To jest kombinacja emotka.
5 lut 00:15
PuRXUTM: dobra idę już, dzięki za pomoc będę jeszcze to ogarniał emotka
5 lut 00:15
Mila: Jeśli chodzi o liczby to wariacje. Ważny porządek: 21; 12 dwie różne liczby.
5 lut 00:19
Mila: Dobranocemotka
5 lut 00:19
Ajtek: Ja również znikam, bo przestaje myśleć. Spokojnej wszystkim nocki emotka.
5 lut 00:20