kombinatoryka
PuRXUTM: W urnie jest 7 kul białych, 2 czarne i 1 zielona, Ile jest możliwych sposobów wyboru dwóch kul
z tej urny, tak aby:
a) kule były różnych kolorów
b) obie kule były białe
c) kule były tego samego koloru
d) przynajmniej jedna z kul była biała
Proszę o pomoc i wytłumaczenie bo nie ogarniam...
a) zacząłem tak że mogą być takie opcje {b,c}, {b,z}. {c,z}
i w pierwszym wyszło mi po moich prowizorycznych obliczeniach 28, a na lekcji 14...
:(
4 lut 22:39
Mila: Jak to liczyłeś?
Zacząłeś dobrze.
4 lut 22:47
PuRXUTM: no to zaczęte było na lekcji...
zrobiłem sobie tak:
b1c1, b1c2, b1c3, b1c4
b2c1, b2c2, b2c3, b2c4
.
.
.
7*4=28
4 lut 23:13
Ajtek:
Dlaczego razy 4?
Cześć
PuRXUTM 
.
Mila a jak u Ciebie ze zdrowiem?
4 lut 23:16
Mila:
PUR..., czy wiesz co to są kombinacje? wariacje?
Do Ajtka, grypa mnie omija, Tobie radzę gorącą kąpiel ( w ziołach) i łóżko.Pozdrawiam.
4 lut 23:22
PuRXUTM: Witaj Ajtek

Mniej więcej wiem ale nie za bardzo wiem jak je stosować...
4 lut 23:23
Ajtek:
Dziękuję
Mila za radę i troskę. Kąpiel już była

.
4 lut 23:24
Ajtek:
Jak krowie na rowie tlumacze

.
Zajmijmy się kombinacją kul {b,c}
Na ile sposobów możesz wylosować 1 kulę białą z siedmu

Na ile sposobów możesz wylosować 1 kulę czarną z 2
4 lut 23:25
PuRXUTM: z lekcji mam coś takiego, podyktowała to ale nie wytłumaczyła...
| | | | | | | | | | | |
* | + | * | + | * | tylko zapisane ze znakiem kombinacji C... |
| | | | | | |
4 lut 23:27
Ajtek:
Dwumian Newtona i jedzesz

.
4 lut 23:28
PuRXUTM: dzięki Ajtek takiego tłumaczenia potrzebuje bo nie ogarniam

białą na 7 sposobów, czarną na 2 sposoby
4 lut 23:28
4 lut 23:29
PuRXUTM: ten wzór to znam tylko dlaczego akurat taki zapis, nie ogarniam...
4 lut 23:29
Ajtek:
Tak i masz zapisane to w ten sposób:
Pozostałe analogicznie zrób w przykładzie a

.
4 lut 23:30
PuRXUTM: dalej nic... dlaczego tak jak wypisałem na początku nie może być ?
4 lut 23:31
Ajtek:
Reguła mnożenia ma tutaj zastosowanie.
Ilość możliwych kombinacji jest sumą zdarzeń "częściowych" {b;c}, {b;z}, {c;z}.
4 lut 23:31
Ajtek:
Bo wypisujesz, żę masz cztery czarne, a masz tylko dwie kule w tym kolorze
4 lut 23:32
PuRXUTM: no właśnie ! dzięki, tak myślałem że tamten tok myślenia jest dobry

Dobra jeśli możesz to
tłumacz dlej tylko "jak krowie przy rowie" bo jak narazie ta kombinatoryka to trochę ciemna
magia dla mnie
4 lut 23:35
Ajtek:
Włącz myślenie, tyle wystarczy

.
Wiem, pora późna

.
4 lut 23:36
PuRXUTM: możesz jeszcze mi wytłumaczyć jak to się "przekłada" na kombinacje ?
4 lut 23:38
Mila:
Zacząłeś z ponumerowanymi kulami, ale czarnych było 2 sztuki, a TY policzyłeś 4.
No to wyjaśniam.
a) dwie kule różnych kolorów
(B,C) lub (BZ) lub (CZ) suma zdarzeń
(BC) bialą na 7 sposobów,czarną na 2 sposoby , czyli 7*2=14
(BZ) 7*1=7
(CZ) 2*1=2
14+7+2=23
b) Obie kule białe.
Wyjmujemy bez zwracania
(BB) 7*6 uwzględniona kolejność
| | | |
(BB) | =21 nie uwzględniona kolejność ( kombinacje) |
| | |
c)(BB)lub (CC) lub(ZZ) losujemy jednocześnie 2 kule
(ZZ) 0 sposobów
4 lut 23:42
Ajtek:
Masz jednoelementową kombinację zbioru 7 elementowego czyli:
| | | |
C71= | i dalej z Newtona walisz. |
| | |
Jeżeli masz tak jak w przykłądze a, kombinację dwóch kolorów to walisz regułę mnożenia. O godz.
23:31 napisałęm dalszą częśc tego co piszę teraz

.
4 lut 23:43
Mila: Nie dwumian lecz symbol Newtona − tak liczymy kombinacje.
4 lut 23:43
Ajtek:
Mila współczynnik dwumianowy. Myli mi się to ciągle
4 lut 23:46
PuRXUTM: dzięki Mila i Ajtek coś zaczyna mi świtać

muszę to sobie ogarnąć...skomplikowana ta
kombinatoryka...
4 lut 23:46
Ajtek:
Nie skomplikowana, tylko trzeba myśleć

.
4 lut 23:48
PuRXUTM: wiesz lepiej się myśli jak się umie...

Już wolę planimetrię
4 lut 23:50
Ajtek:
To nie jest do końca tak. Jak się myśli to zaczyna się umieć

.
4 lut 23:51
PuRXUTM: to coś czuję że ciężko mi się będzie tego nauczyć... Jeszcze raz dzięki za pomoc
4 lut 23:53
Ajtek:
Nie ma za co, dasz radę

Nie masz innego wyjścia swoją drogą
4 lut 23:55
Mila: Poczytaj książkę , masz tam przykłady.
Wszystko tu jest ważne, czy kule ponumerowane, czy losowanie ze zwracaniem, czy bez.
Ile jest liczb dwucyfrowych?
Ile jest liczb dwucyfrowych o różnych cyfrach?
Ile jest liczb trzycyfrowych?
Ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach?
5 lut 00:06
PuRXUTM: w pierwszym to cyfrę dziesiątek mogę wybrać na 9 sposobów cyfrę jedności na 10 sposobów, tylko
co to jest ? wariacja ? chyba nie bo z powtórzeniami jak by była to mogło by być 07 a bez
powtórzeń to nie mogło by być np. 11
5 lut 00:12
PuRXUTM: chyba że wariacja z powtórzeniami minus 9 (od 0 − 9 )
5 lut 00:13
Ajtek:
To jest kombinacja

.
5 lut 00:15
PuRXUTM: dobra idę już, dzięki za pomoc będę jeszcze to ogarniał
5 lut 00:15
Mila: Jeśli chodzi o liczby to wariacje.
Ważny porządek: 21; 12 dwie różne liczby.
5 lut 00:19
Mila: Dobranoc
5 lut 00:19
Ajtek:
Ja również znikam, bo przestaje myśleć.
Spokojnej wszystkim nocki

.
5 lut 00:20