postac iloczynowa
Dorota: przedstaw w postaci iloczynowej funkcje −2x2+7x+4
22 cze 15:00
magda: f(x)=a(x−x1)(x−x2)
22 cze 15:08
magda: to postac iloczynowa wystarczy
22 cze 15:09
magda: musisz liczyc pierwiastki na wszelki wypadek napisz jaka wyszla delta
22 cze 15:09
Dorota: a jak do tego doszłas
22 cze 15:14
magda: powaznie mowisz?
22 cze 15:25
magda: bez zartow
22 cze 15:29
Dorota: no serio

tempa jestem ... mam za duzo problemow na glowie i nie umiem sie skupic
22 cze 15:34
Mariusz: pomagam
22 cze 15:39
Dorota: Dziekuje
22 cze 15:40
Mariusz: kurcze nie weszło − pisze jeszcze raz
22 cze 15:45
Mariusz: −2x
2+7x+4= −2
(x2−3,5x−2)
liczymy delte z niebieskiego
Δ=b
2−4ac
Δ=4,5
postać jest następująca
22 cze 15:48
Dorota: dziekuje ci bardzo

!
22 cze 15:51
Miś:
Do Mariusza:
poprawiam zapisy

!
Δ=
20,25 √Δ= 4,5
podobnie ze wzorami:
22 cze 16:40
Mariusz: tak masz racje

już nie dopisałem drugi raz:

za pierwszym razem nie dodano mojego postu

Dzięki za poprawke
22 cze 19:57
Bustafara: W x2 (albo i x1 jak ktoś woli) musi być jeszcze tylko + przed którymś z √Δ
28 paź 03:40