Oblicz współrzędne takiego punktu P...
Zią: Prosta l o równaniu y=4x i prosta k o równaniu y=−x+1.
Oblicz współrzędne takiego punktu P leżącego na prostej l, którego odległość od prostej k jest
równa 5√2.
punkty: A=(0,0) B=(1,4) należą do prostej l,
punkty: C=(0,1) D=(1,0) należą do prostej k,
4 lut 22:25
Zią:
4 lut 22:38
pigor: ... , np. tak : poszukaj sobie wzoru na odległość punktu prostej ,
wtedy, ponieważ
P∊l: y=4x , to
P=(x,y)=(x,4x)=?, a prosta k: y=−x+1 ⇔ x+y−1=0,
zatem ze wzoru na odległość d=5
√2 punktu P pd prostej k masz
równanie:
| |x+y−1| | | |x+4x−1| | |
| = 5√2 ⇔ |
| = 5√2 ⇔ |
| √12+12 | | √1+1 | |
| | |5x−1| | |
⇔ |
| = 5√2 /*√2 ⇔ |5x−1|=5*2 ⇔ |5x−1|=10 ⇔ |
| | √2 | |
⇔ 5x−1= −10 lub 5x−1=10 ⇔
x=−95 lub
x= 115 , więc
P=(x,4x)=(−
95,
365) lub P= (
115,
445) − szukane punkty. ...
4 lut 22:58