Oblicz pole przekroju.
dysia: Potrzebujee pomocy

Proszę o wytłumaczenie zadania.
Krawędzie podstawy graniastosłupa prostego trójkątnego mają długość: 10cm, 17cm, 21cm, a
wysokość ostrosłupa jest równa 20cm. Graniastosłup przecięto płaszczyzną zawierającą
najkrótszą wysokość podstawy i krawędź boczną mającą punkt wspólny z tą wysokością. Oblicz
pole otrzymanego przekroju.
zośka: Pole przekroju to bdzie prostokąt , którego jeden bok to krawędź boczna graniastosłupa prostego
( a wiec równa wysokości ,czyli 20cm), a drugim ta najkrótsza wysokość trójkąta ( a więc wys
spuszczona na bok najdłuższy)
Zatem zadanie sprowadza sie do policzenia tej wysokości.
Wystarczy policzyć pole trójkąta na dwa sposoby:
| | 1 | |
1) ze wzoru PΔ= |
| *17*21*sinα (gdzie α, kąt miedzy bokami 17 i 21) |
| | 2 | |
z tw cosinusów: 10
2=17
2+21
2−2*17*21*cosα, stąd wyliczamy cosα=U[15}{17}
| | 8 | |
ze wzoru na jedynkę trygonometryczną dostajemy sinα= |
| |
| | 17 | |
zatem PΔ=84
h=8
2) mozna też zastosować wzór Herona na pole trójkata
Podsumowujac pole przekroju=8cm*20cm=160cm
2