Kto wymyśli sposób??
FILOZOF :): Dany jest zbiór M złożony z 1985 rożnych liczb naturalnych, z których żadna nie dzieli się
przez liczbę pierwsza większa od 26. Udowodnić ze ze zbioru M można wybrać cztery (parami
rożne) liczby, których iloczyn jest czwarta potęga liczby całkowitej.
22 cze 14:57
magda: nie mam pojecia
22 cze 15:14
magda: pokaz
22 cze 15:17
FILOZOF:): Przeglądałem poziom zadań na tym forum i ze wszystkim sobie radzicie więc postanowiłem się
skusić na coś trudniejszego... wieczorem pewnie was będzie więcej

Pozdrawiam i życzę powodzenia!
22 cze 15:18
magda: heh no dzieki
22 cze 15:19
magda: Bogdan bedzie wiedzial na pewno
22 cze 15:26
b.: To nie rozwiązanie, ale może pomóc:
Ile jest liczb pierwszych <= 26? dziewięć (o ile się nie pomyliłem

)
liczby ze zbioru M zapisują się więc w postaci
2
α1 3
α2... 23
α9
chodzi o znalezienie takich 4 różncych liczb z M, żeby wykładniki α
j, β
j, γ
j, δ
j sumowały
się do liczby podzielnej przez 4 (wtedy ich iloczyn będzie 4 potęgą pewnej liczby całkowitej)
a teraz idę jeść
22 cze 15:36
Miś:
Smacznego!
22 cze 15:37
Miłek: Da się to w ogóle rozwiązać


Ładny cwaniak z tego gościa
22 cze 15:55
magda: nom
22 cze 19:12
magda: skubany
22 cze 19:12
FILOZOF :): No proszę pisać propozycje, może początek... na pewno ktoś sobie poradzi wnioskując po
oglądaniu rozwiązanych zadań na forum... Bogdan,Eta,Miś,Tim,Andrzej,AS

Haha w końcu udało mi
się czymś zaskoczyć

Pozdrawiam tęgie umysły tego forum!
22 cze 23:16
Jolka: wybieramy:
pierwsza para 4 i 9
druga para 4 i 9
4*9*4*9=64
23 cze 09:20
magda: no jolka chyba sie meczylas troche co?
23 cze 10:29
tim: Magda... to się robi już denerwujące... Nie nabijaj się z innych..
23 cze 10:38
23 cze 10:42
Tomek: do Jakuba
Widzisz Jakub,post nade mną jest argumentem aby wejscie na forum miały tylko osoby które są
zarejestrowane na stronie.
W takim przypadku jak tym,będąc administratorem strony dałbym bana dla takiego użytkownika, z
wiadomych przyczyn.
Pozdrawiam.
23 cze 15:42
23 cze 15:45
Bogdan:
Dzień dobry.
Filozofie, myślę, że przez zwykłą skromność żadna z "tęgich głów" nie rozpoczęła
pokazywania tutaj rozwiązania Twojego zadania.
Pewien kierunek rozwiązania przedstawił b.
Spróbujmy pójść tym tropem.
Żadna z 1985 liczb nie dzieli się przez liczbę pierwszą większą od 26. W grę wchodzą więc
następujące liczby pierwsze: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23.
Każdą z liczb ai (i = 1, 2, ..., 1985) zbioru M można więc rozłożyć tak:
ai = 2ki1*3ki2*5ki3*...*19ki8*23ki9.
Wszystkich liczb ai jest: (ki1 + 1)*(ki2 + 1)*...*(ki9 + 1).
Przykład: Ile liczb można utworzyć mając dzielniki pierwsze 2, 3, 5 dla:
a) wykładniki k są równe zero;
b) wykładniki k mogą przyjmować wartość 0 lub 1;
c) wykładniki przy 2 mogą przyjmować wartość 0 lub 1, przy liczbie 3 wykładnik ma wartość 0,
przy 5 wartość 0 lub 1 lub 2.
a1 = 20*30*50 = 1
a) a1 = 20*30*50 = 1, jest jedna liczba, (0 + 1)*(0 + 1)*(0 + 1) = 1;
b) a1 = 20*30*50 = 1
a2 = 21*30*50 = 2
a3 = 20*31*50 = 3
a4 = 20*30*51 = 5
a5 = 21*31*50 = 6
a6 = 21*30*51 = 10
a7 = 20*31*51 = 15
a8 = 21*31*51 = 30, jest 8 liczb, (1 + 1)*(1 + 1)*(1 + 1) = 23 = 8;
c) a1 = 20*30*50 = 1
a2 = 20*30*51 = 2
a3 = 20*30*52 = 25
a4 = 21*30*50 = 2
a5 = 21*30*51 = 10
a6 = 21*30*52 = 50, jest 6 liczb, (1 + 1)*(0 + 1)*(2 + 1) = 6
Wracamy do zadania.
Mamy 9 liczb pierwszych, które mogą być dzielnikami każdej z 1985 liczb zbioru M.
Jeśli wszystkie wykładniki k mogą przyjmować wartość 0 lub 1, czyli dwie wartości, to
można utworzyć (1 + 1)*(1 + 1)*...*(1 + 1) = 29 = 512 liczb, 512 < 1985.
Jeśli jeden z dziewięciu czynników może przyjąć wartość 0 lub 1 lub 2, a pozostałe 8 wartość
0 lub 1, to wszystkich liczb będzie 31*28 = 768 < 1985.
Jeśli dwa czynniki przyjmą wartość 0 lub 1 lub 2, a pozostałe 7 wartość 0 lub 1, to
utworzymy 32*27 = 1152 < 1985, ciągle mało.
Jeśli trzy czynniki przyjmą wartość 0 lub 1 lub 2, a pozostałe 6 wartość 0 lub 1, to
mamy 33*26 = 1728 < 1985, wciąż mało, brakuje 257 liczb.
Jeśli cztery czynniki przyjmą wartość 0 lub 1 lub 2, a pozostałe 5 wartość 0 lub 1, to
uzyskamy 34*25 = 2592 > 1985, starczy.
A więc cztery czynniki będą miały po trzy wykładniki: 0 lub 1 lub 2, pozostałym wystarczą
dwa wykładniki: 0 lub 1.
Iloczyn czterech liczb ai = 2ki1*3ki2*5ki3*...*19ki8*23ki9 dla
i = 1, 2, ... , 1985 jest czwartą potęgą liczby całkowitej wtedy, gdy cztery czynniki pierwsze
przyjmą wykładniki 0 lub 1 lub 2 i gdy suma wykładników przy tej samej liczbie pierwszej
będzie podzielna przez 4. Wykładniki przy pozostałych pięciu czynnikach pierwszych
powinny mieć tę samą wartość przy tych samych czynnikach pierwszych.
Przykłady (bez wpływu na ogólność rozważań przyjmę, że liczby: 2, 3, 5 i 7 przyjmą wartość
0 lub 1 lub 2, a pozostałe jednocześnie wartość 0 lub 1:
Przykład 1.
ap = 21*32*50*71*110*130*170*190*230 = 126,
aq = 21*30*51*71*110*130*170*190*230 = 70,
ar = 21*31*52*71*110*130*170*190*230 = 1050,
as = 21*31*51*71*110*130*170*190*230 = 210,
126*70*1050*210 = 1944810000 = 2104
Przykład 2.
ap = 20*30*52*72*110*130*170*190*230 = 52*72,
aq = 22*32*50*70*110*130*170*190*230 = 22*32,
ar = 22*30*52*70*110*130*170*190*230 = 22*52,
as = 20*32*50*72*110*130*170*190*230 = 32*72.
52*72 * 22*32 * 22*52 * 32*72 = 24*34*54*74 = (2*3*5*7)4.
Przykład 3.
ap = 22*32*52*72*111*130*171*190*230 = 22*32*52*72*11*17,
aq = 22*32*50*70*111*130*171*190*230 = 22*32*11*17,
ar = 20*30*52*70*111*130*171*190*230 = 52*11*17,
as = 20*30*50*72*111*130*171*190*230 = 72*11*17.
22*32*52*72*11*17 * 22*32*11*17 * 52*11*17 * 72*11*17 = 24*34*54*74*114*174
Kto spróbuje dokończyć przedstawione rozumowanie, ewentualnie spróbuje przedstawić inne.
PS. Magdo, a fe. Widać, że na forum są różne głowy.
23 cze 15:53
Jakub: @Tomek, kos
Dzięki za zwrócenie uwagi. Poprawiłem post Magdy tak, aby nie raził wulgaryzmami. Jeśli chodzi
o dawania bana, to uważam, że każdy może się zmienić i nie ma sensu od razu stosować
ostatecznego rozwiązania.
23 cze 17:05
23 cze 20:22
b.: Bogdanie, nie do końca rozumiem Twoje rozwiązanie. Te wykładniki mogą być dość dowolne, np.
przy 2 występującymi wśród elementów M wykładnikami mogą być 0,3,7,444 lub jakiekolwiek inne
(byleby było ich co najwyżej 1985, czyli tyle ile elementów ma M). Oczywiście istotna jest
tylko reszta z dzielenia wykładnika przez 4, ale i tak nie muszą występować w M wszystkie
możliwe kombinacje reszt tych wykładników, niektóre się mogą powtarzać.
23 cze 22:05
Bogdan:
Mogą być dowolne i dlatego napisałem, że rozwiązanie nie jest dokończone. Swoje rozumowanie
rozpocząłem od ustalenia możliwie najmniejszych wartości wykładników przy dopuszczalnych
warunkami zadania czynnikach pierwszych rozkładu każdej liczby zbioru M. Wiemy, że tymi
czynnikami, a więc i dzielnikami każdej z 1985 liczb zbioru M mogą być liczby (użyję Twoich
b. oznaczeń):
2α1, 3α2, 5α3, 7α4, 11α5, 13α6, 17α7, 19α8 i 23α9.
Stwierdziłem, że wystarczy, aby dowolne cztery czynniki przyjęły αi ∊ {0, 1, 2},a pozostałe
αi ∊ {0, 1}, aby znaleźć iloczyn 4 liczb zbioru M będący czwartą potęgą liczby całkowitej.
Trzy przykłady, które podałem przybliżają, mam nadzieję, istotę rozumowania. Takich
przykładów można podać więcej. Może jednak pobłądziłem.
Nie kontynuowałem rozwiązania, bo odniosłem wrażenie, że Filozof trochę nas prowokuje,
tym niemniej zadanie jest interesujące.
23 cze 23:03
FILOZOF :): Twój sposób myślenia jest jak najbardziej poprawny Bogdanie

Może chciałem was trochę sprowokować ale tylko do pozytywnego myślenia.
Przy okazji wrzucę coś ciekawego

Pozdrawiam!
PS
tęgie głowy może źle zabrzmiało ale wybaczcie= uważam że i tak jesteście bardzo dobrzy
24 cze 10:55
tim: A ja nic nie rozumiem i się ciesze

.
24 cze 11:08