logika
Sikorka: Dowieść czy zbiory są jednoliczne:
A=R B=R
+
f(x) =2
x
czy ktos mógłby mi to wytlumaczyc lopatologicznie, mam zadanie zrobione ze sa jednoliczne ale
dlaczego
4 lut 21:47
Sikorka: albo ogolnie czy ktos bylby w stanie powiedziec mi co to sa zbiory jednoliczne, na wlasnym
przykladzie...
4 lut 21:56
PW: Za moich czasów studenckich mówiło się "równoliczne", ale może mam sklerozę. Pamiętam
natomiast, że sens jest taki:
Zbiory są (...) jeżeli istnieje przekształcenie różnowartościowe jednego z nich na drugi.
Dlatego funkcja 2x jest bardzo dobra − każdej liczbie rzeczywistej przyporządkowuje liczbę
rzeczywistą dodatnią, jest różnowartościowa i jest przekształceniem "na", to znaczy każda
liczba z R+ jest wartością funkcji f dla jakiegoś x..
Oczywiście takich funkcji można pokazać więcej (każdy może mieć inne rozwiązanie), definicja
wymaga istnienia jednej.
5 lut 01:11
Sikorka: dziekuje bardzo, myslalam podobnie analizujac zadania, ale wolalam sie upewnic
5 lut 10:36