Witam,
mam przed sobą takie zadanko... specyficzne.
"Obliczyć średni zysk całkowity funkcji zysku całkowitego" i tu dziwny wzór.... dla
t∊[coś,coś2]
Pole −liczone całką oznaczoną na przedziale [coś, coś2] będzie ZYSKIEM CAŁKOWITYM. Chyba. Tak
rozumiem. Ale jak obliczyć ŚREDNI zysk całkowity?
Chyba nie znam tego twierdzenia... Cóż.
Dziękuję. Cieszę się, że przetłumaczyłeś 'na polski'.
Wyobraź sobie że liczysz zwykłą średnią.
Masz skończoną liczbę danych.
yi = f(xi)
Mamy zatem średnią:
n − liczba podziałów.
| ∑yi | ∑yi*Δx | ∑f(xi)*Δx | ||||
μ = | = | = | ||||
| n | nΔx | b−a |
| 1 | ||
μ = | ∫ab f(x)dx. | |
| b−a |
Chyba wiszę Ci piwo.