całki...
Mata: Proszę o pomoc w obliczeniu całek:
1) ∫ 1−1 ex(2−ex)dx ← z tego wyszła mi całka tdt i nie wiem co dalej
2) ∫ (2x−1)lnxdx
4 lut 21:36
Krzysiek: 1)korzystasz z podstawowego wzoru aby obliczyć całkę ∫tdt ...
(tylko jakie podstawienie zastosowałeś...?)
2. przez cześci:
u'=2x−1
v=lnx
4 lut 21:44
Mata: 1) co o za podstawowy wzór
4 lut 21:47
Mata: 2) jak obliczyć u` samo u
4 lut 21:47
4 lut 21:48
heuhuehue: z tego co widze zastosował takie t=2−ex dt=−ex wg brakuje tam minusa przed calka
4 lut 21:48
Krzysiek: u'=2x−1
u=∫(2x−1)dx
podstawowa całka
4 lut 21:48
Mata: 2) wyszło mi xlnx−x+c Zgadza się
4 lut 22:02
Krzysiek: nie zgadza się. ∫lnxdx=xlnx−x+c
4 lut 22:04
heuhuehue: masz rozwiazanie
∫(2x−1)lnxdx=| u=lnx u'1x v'(2x−1) v= x2−x|= (x2−x)lnx − ∫ xdx − ∫dx =
=(x2−x)lnx − 12x2 − x
4 lut 22:05
Mata: skąd te x całkowane
4 lut 22:08
heuhuehue: u*v−∫u'*v
4 lut 22:10