qqq
jacek: Narysuj wykresy odpowiednich funkcji i odczytaj z nich zbiór rozwiązań nierówności
a)√x−2+1≥12 proszę o wskazówki jutro mam mieć takie na sprawdzianie
4 lut 21:28
Dominik: f(x) =
√x − 2 + 1
odczytaj te iksy dla ktorych f(x) jest ponad lub przecina sie z g(x)
4 lut 21:29
4 lut 21:38
pigor: ... akurat wybrałeś przykład ;który ma 0 rozwiązań (nie ma) ,
bo
wykres funkcji y=
√x x,y ≥0 przesunięty o wektor [2,1], daje wykres twojej
funkcji
y=√x−2+1, który niestety nie przecina prostej
y=12 równoległej do
osi Ox w żadnym punkcie ...
4 lut 21:38
Dominik: @pigor, to jest nierownosc. x∊ℛ
4 lut 21:40
Dominik: i tak, f(x) to √x przesuniete o wektor [2, 1], a g(x) to funkcja stala (linia poziomia)
4 lut 21:41
jacek: w odpowiedziach jest że x należy do przedziału zamkniętego od 2 do 6 czemu tak
4 lut 21:41
pigor: ... więc, t0 nie koniec, bo dana nierówność jest spełniona dla
całej dziedziny funkcji f, czyli ⇔ x−2 ≥ 0 ⇔
x ≥ 2 ⇔
x∊<2;+∞) . ...
4 lut 21:42
Dominik: nie mam pojecia skad sie bierze 6. bzdura?
4 lut 21:43
pigor: ..., też nie wiem

, ale może masze wykresy tych funkcji narysowane w książce
w odpowiednim przedziale i masz z tego rysunku odczytać rozwiązanie

, nie wiem
4 lut 22:02