Granice - czy ktoś mógłby to rozwiązać i krótko opisać sposób rozwiązania?
Ursus: Witam. Oto mój problem:
lim x2+xx
x−>0
22 cze 12:42
magda: no dzielisz przez x2 nie?
22 cze 12:44
magda: sory przez x
22 cze 12:45
magda: x2/x+x/x
−−−−−−−−−−−−
x/x
22 cze 12:46
magda: czyli 1 wychodzi

22 cze 12:46
magda: ale moze lepiej neich kto inny to zrobi bo pewna nie jestem
22 cze 12:47
Mariusz: dzilimy przez x bo zawsze dzielimy przez największy mianownik
22 cze 12:50
magda: no to tak mam
22 cze 12:51
Ursus: czyli przez największy mianownik dzielimy zawsze wtedy, kiedy granica funkcji zmierza do 0 i ∞?
22 cze 12:53
magda: nie.......... jezeli ciag jest podany w ulamku to dzilimy licznik i mianownik przez zmienna w
tym przypadku x z najwyzsza potega w mianowniku
22 cze 12:57
magda: pierwszy raz widze cos takiegox−>0
22 cze 13:00
magda: x→
∞ tak ale x→0 nie
22 cze 13:00
magda: wiec Ci nei pomoge bo nie wiem co to oznacza
22 cze 13:01
Ursus: ok... to mniej wiecej rozumiem, mam jeszcze kłopot z dwoma przykładami
lim (5x−x2)3=
x−>∞
lim(5x+3√x+2)=
x−>∞
22 cze 13:01
magda: to masz wzor do szescianu w 1 chyba
22 cze 13:02
Ursus: no właśnie z przykładami gdzie granica dąży di zera mam największy kłopot...
22 cze 13:03
magda: a potem wylaczyc z tego x z najw potega
22 cze 13:03
magda: a w tym 2 to wylaczyc przed nawias x
22 cze 13:03
Ursus: w pierwszym przypadku rozwiązaniem jest −∞ a d drugim +∞, tylko nie wiem dlaczego?
22 cze 13:04
magda: a ile masz lat?
22 cze 13:04
Ursus: a 28, to ma jakieś znaczenie?
22 cze 13:05
Mariusz: ja bym to rozpisał tak
x→0
jeżeli za x podstawimy 0 to
| | x(x+1) | | 0 | | x(x+1) | |
lim |
| ={ |
| }=lim |
| i teraz skracamy x
|
| | x | | 0 | | x | |
x→0 lim x→0
lim (x+1) i teraz wstawiamy 0 za x (znowu)
x→0
z czego wychodzi granica 1
22 cze 13:06
Mariusz: pomagam
22 cze 13:07
magda: tak nie mozna chyba
22 cze 13:08
magda: a to pierwsze to po prostu masz wzor do szescianu i potem wyciagasz przed nawias x6 i dzielisz
wszytsko przez x6
22 cze 13:09
magda: i wyjdzie ze +∞
22 cze 13:10
Mariusz: już nie będe pisać do czego dąży
lim (5x−x
2)
3=lim ( −x
2+5x)
3 wyłączamy x
2
x
2→+∞
−1→−1
lim [(+∞)(−1)]
3=lim (−∞)
3= −∞
drugie już pisze
22 cze 13:11
magda: a 2) x(5+3√x+2)=x(5+3√x/x+2/x) czyli +∞
22 cze 13:12
magda: a ja napisze moz epare wzorow jakie CI sie przydadza
22 cze 13:14
Mariusz: | | 3√x | | 2 | |
lim (5x+3√x+2)=lim x(5+ |
| + |
| )=
|
| | x | | x | |
x→∞
widzimy że poza 5 inne czynniki dążą do zera i x→+∞
więc
lim(+∞)*(5)=+∞
22 cze 13:15
magda: lim a/n=o a∊R
lima=a a∊R
lim a/np=o p∊R+
lim(k*n)=−∞ k<0
lim(k*n)=+∞ k>0
lim np=+∞ p∊R+
22 cze 13:16
magda: Mariusz juz napisalam
22 cze 13:17
Mariusz: spoko
22 cze 13:18
magda: lim an=a
limbn=b
lim(an+bn)=a+b
lim(an*bn)=a*b
liman/bn=a/b(bn≠o,b≠0)
22 cze 13:18
magda: Mariusz co to znaczy x→0?
22 cze 13:19
Mariusz: x dąży do 0
22 cze 13:20
Ursus: Dziękuję bardzo za pomoc, szybką pomoc

Na chwilę obecną wszystko jest dla mnie jasne, tak
więc ćwiczę dalej, jak będę miał z czymś kłopot, to już wiem gdzie szukać pomocy.
22 cze 13:21
magda: nie spotkalam sie zawsze mialam ze dazy do∞ co to zmienia?
22 cze 13:21
Mariusz: | | π | |
x może dążyć np do 8 do 1/2 do |
|
|
| | 2 | |
do każdej liczby, jest to swego rodzaju ograniczenie
22 cze 13:24
magda: spoko dzieki
22 cze 13:25
magda: a Ty student czy licealista?
22 cze 13:26
magda: jezeli mozna wiedziec
22 cze 13:26
Mariusz: zawsze podstawiamy tą liczbe pod x bo to ogranicza ciag np
| | 1−x2 | | −(x−1)(x+1) | |
lim |
| = |
| skracamy ii powstaje
|
| | x2+2x−3 | | (x+3)(x−1) | |
x→ −1
| | −(x+1) | |
lim |
| = jeżeli podstawimy teraz za x = −1 to otrzymamy granicę 0
|
| | (x−1) | |
x→ −1
jeżeli by dążyło do +∞ to granica byłaby −1
22 cze 13:29
Mariusz: licealista

a raczej teraz można powiedzieć że maturzysta
22 cze 13:29
magda: mialam to ale nauczyciel nam nic innego nei dawal oprocz n→
∞ bo zawsze robilismy na n
22 cze 13:30
magda: Mariusz czyli tak jak ja 2010 matura

22 cze 13:31
Mariusz: no pewnie

bedzie sie działo
22 cze 13:32
magda: no pewnie nam dowala polski taki ze....
22 cze 13:32
magda: a fizyke zdajesz bo rozumiem ze matme na roz na bank

?
22 cze 13:33
magda: wiesz wogole jak ta matura nasza ma wygladac bo ja do dzis nie wiemXD
22 cze 13:33
magda: podobno polski matma i jezyk i mamy mature ale czy to prawda to nei wiemxD
22 cze 13:34
Mariusz: fizyke i matme rozszeżoną a co do matury to nie wiem jak to będzie, tak naprawde to chyba nikt
tego jescze nie wie. Potem może na Politechnike w Wawie − ale to marzenia
A Ty?
22 cze 13:35
magda: ja fizyke na bank nie bo ja z klasy humanistycznej


a matme moze wezme na roz
22 cze 13:36
Mariusz: ja lece, papa Magdo
22 cze 13:40
magda: spoko pa Mariuszu
22 cze 13:41