Zadania Logarytmy
somebody: Witam!
Mam prośbe, czy ktoś mógłby wrzucic jakies zadania z logarytmów?(poziom podstawowy)
Chciałbym sobie powtórzyc ten dział, ponieważ sprawia mi sporo kłopotów.
Pozdrawiam!
22 cze 12:33
Mariusz: proponuję abyś wpisał w wyszukiwarce tego forum "logarytm"(jest u góry na stronie głównej).
Myślę że tam znajdziesz dużo zadań na różnym poziomie
22 cze 12:52
somebody: Dzięki za rade Mariusz,jak będe miał problem z jakimś zadaniem, to je napisze.Pozdrawiam
22 cze 12:58
AS: 1.Jaki jest związek między logba i logab
2. Obliczyć 2/5*logp32 − 1/3*logp64
3. Ile wynosi x jeżeli
a) log2Log3x = 0 b) log3log4log3x = 0 c) logalogblogcx = 0
4. Rozwiąż równania
a) log(x − 9) + 2*log√2*x − 1 = 2 Odp. x = 13
b) 1/(1 + logx) + 1/(3 − logx) = 1 Odp. x = 10
c) log2(9 − 2x) = 3 − x Odp. x = 0 , x = 3
5. Określ dziedzinę √log3(2x − 255)
22 cze 13:02
magda: szalenstwo tutaj widze
22 cze 13:24
Mariusz: myśle że dla Asa to pestka takie zadania− jest naprawde dobry
22 cze 13:30
somebody: AS, ja miałem logarytmy w 1 klasie

, teraz zdałem do 4(chodze do technikum) narazie sobie
odświeżam wzory

i zabiore sie za jakies mniej skomplikowane zdania ...
22 cze 13:32
magda: no AS zaszalal
22 cze 13:45
AS: Nie bardzo widzę w czym problem.
Wszystkie zaproponowane zadania można rozwiązać w oparciu
o definicję logarytmu i podstawowe prawa logarytmiczne.
Zastanawia mnie jedno − najmniej krzyku od strony zainteresowanej.
Mój kochany somebody.
Ja ze swej strony oferuję pełną pomoc − i w końcu sam przyznasz
że nie taki diabeł straszny jak go malują respondenci.
Trzeba mierzyć wysoko i stawiać sobie wysokie wymagania.
Ukłony dla wszystkich z pełnym szacunkiem.
AS
22 cze 15:16
Miś:
22 cze 15:35