trygnometria
denatlu: | | 3 | |
Zbadaj czy istnieje taki kąt ostry α, że sinα+cosα= |
| |
| | 5 | |
4 lut 19:48
ICSP: istnieje
4 lut 19:50
ICSP: wystarczy napisać że zbiorem wartości funkcji sinx + cosx jest przedział <−√2 ; √2>
4 lut 19:51
denatlu: ale ja nie potrafię temu dowieść. Widziałem że inni podnoszą do kwadratu to wyrażenie po obydwu
stronach. Ale z jakiej paki? a jak lewa strona jest ujemna? przecież nie koniecznie to
równanie musi być prawdzie!
4 lut 19:52
ICSP: sinα + cosα = √2(sinα * cos45o + cosα * sin45o) = √2(sin(α + 45o)) − teraz już sobie
poradzisz
4 lut 19:58
denatlu: nie ja nie ogarniam tego nawiasu, skąd to bierzesz?
| | π | | π | | π | |
Mi wyszło sinα+sin( |
| +α)=2sin(α+ |
| )cos(− |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
4 lut 20:03
ICSP: | | π | | √2 | |
to samo Ci wyszło co mi . Tylko trzeba wiedzieć ze cos(− |
| ) = |
| |
| | 4 | | 2 | |
4 lut 20:33
denatlu: | | π | | 3√2 | |
no to mam sin(x+ |
| )= |
| i dalej jeszcze coś trzeba? |
| | 4 | | 10 | |
4 lut 20:47
ICSP: | | 3√2 | |
pokazać że sinx może przyjąć wartość równą |
| |
| | 10 | |
ale to już proste
4 lut 20:48
denatlu: −1<U{3√2}{10<1 ?
4 lut 21:09
ICSP:
4 lut 22:12