prosze o pomoc
deni: witam, prosze o rozwiazanie :
x
8 − 15x
4 −16=0
Ja to zrobilem tak, ze podstawilem jako
x
4 = t
x
8= t
2
i pozniej gdy wyszla juz delta i obydwa rozwiazania gdzie przy jednym t
2 jest mniejsze od
zera wiec nalezy do zbioru pustego a wiec tylko t= 4 v t= −4 i zostawilem to w postaci takiej
ze x ∊ {−4; 4} . Prosze mi napisac czy tak moze byc bo wydaje mi sie ze tak, tylko ze
wzgledu na to ze te potegi sa ( w sensie do czwartej i do osmej) to chyba z wynikiem koncowym
bedzie jakos inaczej, wiec jak?
4 lut 19:23
ICSP: napisz jakie wyszło ci t bo coś mi tutaj nie pasuje
4 lut 19:24
deni: t = 4 v t = −4 juz po tym jak z pierwiastkowalem bo najpierw t2 wyszlo 16
4 lut 19:26
Dominik: x8 − 15x4 − 16 = 0
t = x4, t ≥ 0
t2 − 15t − 16 = 0
t = 16 ∨ t = −1 sprzeczne
x4 = 16
x4 − 16 = 0
(x2 − 4)(x2 + 4) = 0
(x − 2)(x + 2)(x2 + 4) = 0
x = 2 ∨ x = −2
4 lut 19:26
Kamcio :): x8−16x4+x4−16=0
x4(x4−16)+x4−16=0
(x4−16)(x4+1)=0
x4−16=0 ⋁ x4+1=0
(x−2)(x+2)(x2+4)=0 ⋁ x∊∅
x=2 ⋁ x=−2
koniec
4 lut 19:27
deni: aa no wlasnie a ja wzilem i dalem ze t= 16 i pozniej ze x = 4 lub x = −4 ... kurcze .. no to
klapa , ale dzieki chlopcy
4 lut 19:32