matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sprowadzenie
Dorota:
sprowadz do postaci kanonicznej wzór funkcji f(x)=x
2
−6x+8
22 cze 11:17
heeelp:
a=1 b=−6 c=8 p=−b/2a=6/2=3 q=−Δ/4a Δ=−b
2
−4ac=36−32=4 q=−4/4=−1 f(x)=a(x−p)
2
+q f(x)=1(x−3)
2
−1
22 cze 11:34