Podać postać parametryczną i kierunkową...
aa: Podać postać parametryczną i kierunkową prostej równoodległej od dwóch prostych:
| | x−2 | | y+1 | | x | | y+1 | | z | |
l1: |
| = |
| = z oraz l2: |
| = |
| = |
| |
| | −1 | | 3 | | 2 | | −6 | | −2 | |
Ma ktoś jakiś pomysł?
No niestety ta równoodległośc mnie przerasta, nie mogę tego przeskoczyć i niewiem jak robić
takie zadanka nooo.
Może ktoś coś byłby w stanie wymyśleć?
4 lut 19:05
aa: spojrzy ktoś?
4 lut 19:52
aa: pomozecie?
4 lut 20:06
aa: Proszę o pomoc, czemu zlewacie to wszyscy?
4 lut 20:45
pigor: ..., no to widzę to np. tak :
l
1:
x−2−1=
y+13=
z1=t ⇒
(x,y,z)=(2−t, 3t−1, t)= A i u
→=[−1,3,1] ;
l
2;
x2=
y+1−6=
z−2 ⇒
B=(0,−1,0) i v
→=[2,−6,2]= −2[−1,3,1] , a to
oznacza, ze l
1 II l
2 − proste równoległe, więc tworzę wektor
BA
→=[2−t, 3t, t] ⊥ np. u
→, czyli do tych prostych , czyli takie,
że ich iloczyn skalarny BA
→ * u
→=0 ⇔ ⇔ [2−t,3t,t] * [−1,3,1]=0 ⇔
⇔ −2+t+9t+t=0 ⇔ 11t=2 ⇔
t=211 ⇒ A=(2−
211,
611−1,
211) ⇔
⇔
A= (2011, −511, 211) , zatem S=(
1011,−
811,
111) −
− środek odległości |AB| danych prostych , a wtedy równanie kierunkowe (kanoniczne)
szukanej prostej:
| | x−1011 | | y+811 | | z−111 | |
l: |
| = |
| = |
| , skąd = t ⇒ |
| | −1 | | 3 | | 1 | |
l: (x,y,z)= (
1011−t, −
811+3t,
111+t ) − szukana postać parametryczna prostej
4 lut 21:24
aaa: pigor, powiedz mi tylko skąd wziełeś wektor BA prostopadły do u, czyli skąd wziełeś [2−t,3t ,t]
Ja wczoraj próbowałem tak samo jak Ty, natomiast nie potrafiłem wyznaczyć tej prostej
prostopadłęj właśnie...
5 lut 09:12
aaa: aha juz rozumiem.

Super, dziekuje. To musi tak byc, nie widzę innego wyjscia
5 lut 09:16