Rozwiąż układ równań.
Karola:
4 lut 19:04
ICSP: x2 + y2 = 5
xy = 2
(x+y)2 − 2xy = 5
xy = 2
(x+y)2 = 9
xy = 2
(x+y+3)(x+y−3) = 0
xy = 2
i z tego mam odpowiednio dwa przypadki :
1o
x+y = −3
xy = 2
z tego x = −1 , y = −2 lub x = −2 , y = 1
2o
x+y = 3
xy = 2
z tego x = 1 , y = 2 lub x = 1 y = 2
Odp:
x = −1 oraz y = − 2
x = −2 oraz y = −1
x = 1 oraz y = 2
x = 2 oraz y =1
4 lut 19:11
Asia: ∫2x+3y=5
∫−3x+5y=2
19 paź 18:14
Asia: Proszę o pomoc. Nie umiem rozwiązać równania
19 paź 18:15
ABC:
to jest układ równań?
19 paź 19:03
wredulus_pospolitus:
| ⎧ | 2x + 3y = 5 //*3 | |
| ⎩ | −3x + 5y = 2 //*2 |
|
| ⎧ | 6x + 9y = 15 | |
| ⎩ | −6x + 10y = 4 |
|
(1+2) −−−> 6x − 6x + 9y + 10y = 15 + 4
19y = 19
y = 1
2x + 3*1 = 5
2x = 5 − 3
2x = 2
x = 1
ODP: x = 1 , y = 1
19 paź 19:08