zadania z ostrosłupów
kaja: Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny
podstawy po katem 30stopni. Oblicz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa, jeśli długość
jego krawędzi bocznej jest równa 8
4 lut 19:04
dero2005:

l = 8
| h | | √3 | | √3hp | |
| = tg 30o = |
| ⇒ h = |
| |
| | 3 | | 9 | |
h
2 + (
23h
p)
2 = l
2
(
√3 9h
p)
2 + (
23h
p)
2 = 64
39h
p2 = 5184
| | 2 | | 48 | |
a = |
| √3*hp = |
| √13 |
| | 3 | | 13 | |
4 lut 19:34
kaja: dziękuję za pomoc
4 lut 19:46