analiza
renta: limx2−1x−2 przy x−>2
4 lut 19:03
renta: oblicz granice funkcji
4 lut 19:03
ICSP: policz granice jednostronne i wyciągnij wnioski
4 lut 19:07
renta: czyli jak?
4 lut 19:20
ICSP: a to nie wiesz co to są granice jednostronne ?
Przecież to jest podstawa.
4 lut 19:22
renta: moze mi ktoss pokazac jak sie liczy granice lewostronna i prawostronna
4 lut 19:22
renta: a mozesz mi pokazac

ja sie je licczy? teoria to jedno a zadania to drugie
4 lut 19:23
heuhuehue: czyli policz granice przy x−−−>2+(granica prawostronna)
i przy x−−−−>2−(granica lewostronna)
4 lut 19:23
renta: ja to wiem ale jak? podstawiac to wyjdzie to samo, nie rozumiem zlowa prawostronna i
lewostronna jezeli dla x=2 podstawie to to samo bedzie dla prawosronnej i lewostronnej!
4 lut 19:25
krystek: wstawiasz przy lewostronnej x→1,999999..
przy prawostronnej x→2,00000....1 i teraz spróbuj
1} licznik jest liczbą +, a mianownik bardzo małą liczbą ujemną czyli granica −∞
2) licznik + a mianownik bardzo małą liczbą dodatnią ⇒ granica ∞
4 lut 19:28
m: wyobraz sobie to tak ze jezeli granica jest prawostronna to szukasz dla liczby troche wiekszej
od 2
jezeli lewostronna to liczba troche mniejsza od 2
4 lut 19:29
renta: oo to teraz rozumiem

dziękuje Wam wszystkim
4 lut 19:30
renta: ale czekajcie ja mam tu ze granica = 4 jakim sposobem
4 lut 19:44
renta: halo

jak tu wyjdzie granica 4?
4 lut 20:05
heuhuehue: a nie pomylilas czasami przykladow ?
4 lut 20:07
Nienor:

Z lewej strony ujemne. Więc
| | x2−1 | | 3 | |
lim |
| =[ |
| ]=−∞ , przy x→2−
|
| | x−2 | | 0− | |
Z prawej spróbuj ty:
4 lut 20:36