matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
ss:
sin
2
32st
a)
cos
2
58st
b) cos
2
105st− sin
2
105st Jeśli można, proszę o dokładne rozpisanie. Z góry dzięki za szybką pomoc
4 lut 18:48
pigor:
... np. tak :
sin
2
32
o
sin
2
(90
o
−58
o
)
cos
2
58
o
a)
=
=
=
1
;
cos
2
58
o
cos
2
58
o
cos
2
58
o
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− b) cos
2
105
o
−sin
2
105
o
=cos2*105
o
= cos210
o
=cos(180
o
+30
o
)= −cos30
o
=
−
1
2
√
3
.
4 lut 18:59