obrotowe
orety: Trapez o polu 18√3 cm2 i kątach o mierze 30 i 60 stopni obraca się dookoła swej krótszej
podstawy. Długośc krótszej podstawy tego trapezu stanowi połowę długości dłuższej podstawy.
Oblicz pole powierzchni i objętość powstałej bryły
4 lut 18:09
orety:

i co dalej, o pisałam kąty i za h dałam d
√3 i co dalej
4 lut 18:19
Madzia: skąd jesteś?
4 lut 18:22
orety: haha Madzik to ja xd
4 lut 18:24
Madzia: paulina?
4 lut 18:24
Madzia: ale jaja
4 lut 18:25
orety: haha no

nie wiem jak to zado
4 lut 18:25
Madzia: no właśnie też je napisałam. Trudne jest

może coś razem wymyślimy
4 lut 18:26
Madzia: myślałam żeby najpierw całego walca obliczyć a później odjąć te stożki tylko trzeba policzyć
ich h
4 lut 18:27
orety: no to ja zrobiłam z tego kąta wiesz 30,60 ale i tak mam dwie niewiadome wiec cos jeszcze
trzeba, za b dałam b=2a, hehe ale łach
4 lut 18:28
orety: no tez moze byc, a próbowałas?
4 lut 18:29
Madzia: 3b*H/2=18√3
z tego wychodzi że b*H=12√3
4 lut 18:31
Madzia: tylko że ja dałam 2b=a a to ten dłuższy
4 lut 18:33
orety: no ale i tak dwie niewiadome to trzeba jeszcze jedno równanie
4 lut 18:34
Madzia:

I TU JEST POTRZEBNY X I Y
WIEMY ŻE b*H=12√3
4 lut 18:38
Madzia: KĄT PROSTY TU JEST TEŻ
4 lut 18:39
Madzia: ?
4 lut 19:16