oblicz calke
as: mam problem z obliczeniem calki
∫ t2 √1+t2
bardzo prosze o pomoc.
4 lut 18:03
heuhuehue: sproboj podstawienia i napisz czy Ci wyjdzie t=sinu dt=cosu du
4 lut 18:10
as: szczerze mowiac po podstawieniu dalej nie wiem co z tym zrobic...
4 lut 18:22
Mila: Jaką masz całkę początkową? Tę można metodą współczynników nieoznaczonych, sporo pracy.
4 lut 19:17
as: problem w tym ze ta calke mam jako poczatkowa wlasnie.
ogolnie rzecz biorac zadanie polega na obliczeniu masy krzywej dla
x(t) = tcost
y(t)= tsint
0≤t≤2π
gestosc punktowa jest rowna p(x,y)=x2+y2
i w tym wypadku policzenie masy sprowadza sie do policzenia tej calki ktora podalem.
4 lut 21:06
Mila: A skąd masz t2 przed pierwiastkiem?
Czy dobry wzór zastosowałeś?
4 lut 21:27
as: wzor na mase krzywej to:
∫ (oznaczona od t1 do t2) p(x,y) * √ [x'(t)]2 + [y'(t)]2 dt
t2 to p(x,y)
4 lut 21:31
Mila: ∫t
2√1+t2)dt=
| | t2(1+t2 | |
=∫ |
| dt=przewidujemy,że rozwiązanie ma postać |
| | √1+t2 | |
| | t2+t4 | | A | |
∫ |
| =(at3+bt2+ct+d)√1+t2+∫ |
| dt (***) |
| | √1+t2 | | √1+t2 | |
różniczkujemy obustronnie
| t2+t4 | | t | | A | |
| =(3at2+2bt+c)*√1+t2+(at3+bt2+ct+d)* |
| + |
| ⇔ |
| √1+t2 | | √1+t2 | | √1+t2 | |
| t2+t4 | | (3at2+2bt+c)*(1+t2)+at4+bt3+ct2+dt+A | |
| = |
| |
| √1+t2 | | √1+t2 | |
ułóż równania i po wyznaczeniu wsp podstaw do (***)
4 lut 22:25
Mila: b=0
d=0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
całka =( |
| t3+ |
| t})√1+t2− |
| ∫ |
| = |
| | 4 | | 8 | | 8 | | √1+t2 | |
| | 1 | |
= |
| [(2t3+t)√1+t2−ln(t+√1+t2)] |
| | 8 | |
4 lut 22:44
as: wielkie dzieki!
4 lut 23:21
Mila:
Nikt nie chciał się zabrać do tej całki więc policzyłam.
Może Trivial ma krótszy sposób, ale widać nie zaglądał.
4 lut 23:24