fw
kuleczka: nierówność, jakie przyjąć przypadki?
4 lut 17:51
Dominik: | | ⎧ | x dla x ≥ 0 | |
| |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x dla x < 0 | |
4 lut 17:52
krystek: 1)x≥0
2) x<0
4 lut 17:52
kuleczka: ok, a co później z nierównością zrobić? bo ciągle wychodzi mi zły wynik..
4 lut 17:58
Dominik: 2x na lewa strone, wspolny mianownik, odjac ulamki, pomnozyc nierownosc stronami razy kwadrat
mianownika, dalej latwizna...
4 lut 17:59
kuleczka: | | −x2 + 5x −12 | |
w przypadku gdy x≥0 na końcu wychodzi mi coś takiego |
| ≥ 0 |
| | x − 3 | |
4 lut 17:59
kuleczka: no ja wiem, że to potencjalnie łatwe zadanie tylko tutaj się ciągle zawieszam bo Δ mi ujemna
wychodzi
4 lut 18:00
Dominik: (x − 3)(−x
2 + 5x − 12) ≥ 0
x > 3
4 lut 18:07
kuleczka: dlaczego x>3?
4 lut 18:17
Dominik: a jak inaczej mialoby byc? metoda "fali" rysuje OX, zaznaczam na niej jedynie miejsce zerowe x
= 3 i rozpoczynam rysowanie fali z prawej strony od dolu (bo wspolczynnik przy najwyzszej
potedze wielomianu jest ujemny). fala przecina OX w x = 3 i dalej jest powyzej OX, wiec x ≥ 3.
po uwzgledneniu dziedziny funkcji wymiernej x > 3.
4 lut 18:23
Dominik: aj bzdura. dlatego wlasnie jest x < 3!
4 lut 18:24
kuleczka: ok, juz teraz ogarniam
4 lut 18:35