pochodna i wyznacznik
madzia: Pochodna
g(x)=(x
4−6x
2+1) (e
2x)
Obliczyc wyznacznik:
1 0 0 0
−1 3 0 0
2 1 −1 0
−3 4 0 4
Wyznaczyc wartosci a,b,c,d dla których zachodzi równanie
21 cze 17:37
AS:
| 1 0 0 0 | | 3 0 0 | | −1 0 |
| −1 3 0 0 | = 1* | 1 −1 0 | = 3*| 0 4 | = 3*(−1*4 − 0*0) = −12
| 2 1 −1 0 | | 4 0 4 |
|−3 4 0 4 |
Wyznaczyć wartości...
( a − b b − c) (2 0)
(c − 1 −2*d ) = (0 −4)
Porównuję elementy na odpowiadających sobie pozycjach
a − b = 2 ⇒ a = b + 2 ⇒ a = 1 + 2 ⇒ a = 3
b − c = 0 ⇒b = c ⇒ b = 1
c − 1 = 0 ⇒ c = 1
−2*d = −4 ⇒ d = 2
Kontrola
(3 1) − (1 1) (3 − 1 1 − 1) (2 0) 2*(1 0)
(1 − 2) (1 2) = (1 − 1 −2 −2) = (0 −4) = (0 −2)
Pochodna
g(x) = u*v gdzie u = x4 − 6*x2 + 1 , v = e2*x
g'(x) = u'*v + u*v' u' = 4*x3 − 12*x v' = e2*x*2
g'(x) = (4*x3 − 12*x)*e2*x + (x4 − 6*x2 + 1)*2*e2*x
g'(x) = (4*x3 − 12*x + 2*(x4 − 6*x2 + 1))*e2*x
g'(x) = (4*x3 − 12*x + 2*x4 − 12*x2 + 2)*e2*x
g'(x) = (2*x4 + 4*x3 − 12*x2 − 12*x + 2)*e2*x
g'(x) = 2*(x4 + 2*x3 − 6*x2 − 6*x + 1)*e2*x
21 cze 18:39